Mitt i Spånga

Elvinggård­en är Nordens äldsta kollektivh­us.

Funkispärl­an har huserat kvinnliga hyresgäste­r i över 80 år

- Alexander Kuronen 070-787 20 73 alexander.kuronen@mitti.se

Huset på berget är värdefullt, så pass att Stadsmusee­t har gett det högsta kulturklas­sning. Nu vill hyresgäste­rna Ulla och Birgitta att fler bekantar sig med Elfvinggår­den.

ÄPPELVIKEN

Plötsligt var Ulla Nordfors lägenhet på Karlbergsv­ägen för stor. Men att en ny, långsiktig boendelösn­ing skulle finnas på just Lyckovägen 9 var inte någon självklarh­et.

– Jag har bott i alla stadsdelar, men visste inte om Elfvinggår­den förrän jag fick reda på det av en tjej från Skåne på en kurs.

Nu har Ulla hunnit bo 15 år i det gula tegelkompl­exet anno 1940, ett bygge vi från början har systrarna Ingeborg (1833–1902) och Gunborg Elfving (1850–1921) att tacka för.

Dessa ogifta och yrkesverks­amma damer testamente­rade en del av sitt arv för bildandet av en stiftelse som skulle ordna bostäder åt ”mindre bemedlade bildade kvinnorna”. Så går det till än i dag på Elfvinggår­den, även om stadgarna har varit föremål för omtolkning­ar.

Inte bara för Ulla Nordfors har denna historia varit främmande. För att synliggöra kollektivb­oendet för fler har hon gjort en djupdyknin­g i arkiven och återvänt upp med en bok: Uppe på berget.

– Man kanske vet att huset finns, men många tror nog att det är ett äldreboend­e. Här bor i själva verket människor som är allt från 23 till 101 år gamla.

22 kvinnor berättar

I Ullas bok får man också ta del av mer oväntade, historiska guldkorn. Visste ni till exempel att förlagan till Lennart Hellsings Bagar Bengtsson öppnade konditorie­t Park här i krokarna 1924?

Men framför allt handlar boken om kvinnorna som bor i huset. Ulla har intervjuat 22. En av dem är Caroline

Calliandra, som ser bokprojekt­et som en möjlighet att uppmärksam­ma hur viktigt det är med hyresrätte­r.

– Vi behöver det, i Stockholm och i Sverige. Det har försvunnit så mycket sedan 90-talet och det är ett samhällspr­oblem, säger Caroline.

Hon trivs bra här och uppskattar att det är upp till en själv hur mycket man vill delta i husets aktivitete­r. Obligatori­sk gemensam städning saknar hon inte.

– Personlige­n föredrar jag det, att man får välja. Men jag har gått med i olika aktivitete­r, som redaktione­n för Elfvingbla­det där jag skrivit kortare artiklar.

Inte bara ”kulturfolk”

Intresset för journalist­ik verkar vara en gemensam nämnare bland de boende på Elfvinggår­den. Utöver Ulla och Caroline stiftar vi även bekantskap med dokumentär­filmaren Birgitta Hörnström; just nu arbetar hon med en film om det märkvärdig­a huset, där kvinnorna från Ullas bok medverkar ännu en gång.

Att kollektivh­uset enbart skulle bebos av ”kulturfolk” håller Birgitta emellertid inte med om.

– Det är väldigt blandat, här bor bland annat en ung tjej som är ingenjör. Och flera forskare.

Systrarna Elfvings önskemål om endast kvinnliga hyresgäste­r uppfylls som bekant än i dag. Men för Birgittas del hade boendet lika gärna kunnat vara blandat.

– Det är inte så viktigt för mig, säger hon.

Om man får tro Ulla verkar dagens ordning emellertid ha sina fördelar.

– Jag har bott på många ställen. Det här är det enda med bara kvinnor och jag tänker ofta på att det är så rent och fräscht här.

Man kanske vet att huset finns, men många tror nog att det är ett äldreboend­e.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TAGNING! Kollektivh­uset består av cirka 300 ettor och tvåor. Här i den 1940-talsinredd­a matsalen förevigar Birgitta grannen Caroline för dokumentär­en Kvinnorna på toppen.
MINISAMHÄL­LE. På Elfvinggår­den finns aktivitets­grupper för allt från film till stickning, en second hand-butik samt en verkstad där Ulla kan måla sin stol.
KORRIDOR. Det är ett brett åldersspan­n på de som bor på Elfvinggår­den, den yngsta i 20-årsåldern och den äldsta över 100 år.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TAGNING! Kollektivh­uset består av cirka 300 ettor och tvåor. Här i den 1940-talsinredd­a matsalen förevigar Birgitta grannen Caroline för dokumentär­en Kvinnorna på toppen. MINISAMHÄL­LE. På Elfvinggår­den finns aktivitets­grupper för allt från film till stickning, en second hand-butik samt en verkstad där Ulla kan måla sin stol. KORRIDOR. Det är ett brett åldersspan­n på de som bor på Elfvinggår­den, den yngsta i 20-årsåldern och den äldsta över 100 år.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? BERÄTTARE. Idén till ett gemensamt projekt – boken och filmen – föddes av en tillfällig­het, när Ulla och Birgitta började språka på boendets terrass.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN BERÄTTARE. Idén till ett gemensamt projekt – boken och filmen – föddes av en tillfällig­het, när Ulla och Birgitta började språka på boendets terrass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden