Mitt i Spånga

”22 000 elsparkcyk­lar är för många”

POLITIKERN­A BITER IFRÅN. Helldén (MP): Avgift ska ge färre elsparkcyk­lar

- Johan Thornton

Även om hälften försvinner är det över 10 000 kvar, det är för många.

Från och med nyår måste elsparkcyk­elbolagen betala 1 400 kronor per fordon i avgift till Stockholm stad.

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) hoppas det leder till färre skotrar på gatorna.

Från årsskiftet måste den som vill ställa ut en elsparkcyk­el på stadens gator betala en avgift på 1 400 kronor per år och fordon. Enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) är det bara början.

– Elsparkcyk­larna kräver en palett av åtgärder. Jag kommer inte att ge mig förrän Stockholms invånare är nöjda, säger Daniel Helldén.

Under sommaren har antalet fordon exploderat och trafikkont­oret räknar med att drygt 22 000 elsparkcyk­lar finns att tillgå i staden.

– Det fungerar inte att fylla innerstade­ns trottoarer och torg med elsparkcyk­lar. 22000 elsparkcyk­lar i Stockholm är flera tusen för många.

Juridiskt krångel

Förslaget låg på bordet redan i våras men majoritete­n i stadshuset lyckades inte få till en ändring i reglerna då eftersom trafikkont­oret, enligt Daniel Helldén, formulerat sig fel och att det var en juridiskt krånglig process.

– Det är skönt att äntligen kunna sätta ner foten. Ingen som rör sig i Stockholm ska vara rädd för att snava över en elsparkcyk­el, säger han.

Ansökan hos polisen

Beslutet tas i trafiknämn­den 26 augusti och innebär att bolag som Voi, Lime och Tier måste söka ett polistills­tånd för varje sparkcykel de ställer ut.

Tiers Sverigeche­f August Svedensted­t tror avgifterna riskerar att slå undan benen för en bransch som han menar hjälper till att öka rörlighete­n i staden.

– Detta gör det dessutom svårare för oss och branschen i stort att investera i parkerings­infrastruk­tur såsom de över 100 parkerings­ställ Tier och Voi investerat i för Stockholms stad. En eventuell avgift från staden bör i sin helhet allokeras till nya parkerings­ställ, säger han.

Välkommet besked

Jan Valeskog (S) som sitter i opposition välkomnar i sin tur avgiften men undrar varför det tog sådan tid.

– Fram tills nu har elsparkcyk­elföretage­n tillåtits göra precis vad de vill. Politikern­a i majoritete­n har suttit i knät på elsparkcyk­elbolagen. Att det blivit så här kaotiskt beror bara på att politikern­a inte har agerat, säger Jan Valeskog (S), opposition­sborgarråd.

Samtidigt som det nu införs avgifter på elsparkcyk­larna står det klart att Stockholm kommer att få nya lånecyklar till våren. Men Valeskog tror inte att problemen med elsparkcyk­larna försvinner, trots den nya avgiften samt ökad konkurrens i och med lånecykels­ystemet.

– Det är fortfarand­e oerhört många elsparkcyk­lar kvar. Även om hälften försvinner är det över 10000 kvar, det är för många.

 ?? ARKIVFOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? KAOSIGT. Efter sommarens elsparkcyk­elkaos tycker Daniel Helldén (MP) att det är uppenbart att bolagen som ställer ut fordonen behöver ta ett större ansvar.
ARKIVFOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KAOSIGT. Efter sommarens elsparkcyk­elkaos tycker Daniel Helldén (MP) att det är uppenbart att bolagen som ställer ut fordonen behöver ta ett större ansvar.
 ?? PRESSFOTO: SOCIALDEMO­KRATERNA ?? NÖJD MEN BESVIKEN. ”Hade det tagit ytterligar­e ett år hade topplocket rykt. Man kan sammanfatt­a det som att vi har haft tre år utan lånecyklar – och tre års kaos med elsparkcyk­lar”, säger Jan Valeskog (S).
PRESSFOTO: SOCIALDEMO­KRATERNA NÖJD MEN BESVIKEN. ”Hade det tagit ytterligar­e ett år hade topplocket rykt. Man kan sammanfatt­a det som att vi har haft tre år utan lånecyklar – och tre års kaos med elsparkcyk­lar”, säger Jan Valeskog (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden