Mitt i Spånga

Här minskade resandet minst

- Ingrid Johansson

av länet har resandet med kollektivt­rafik upphört nästan helt under pandemin. I andra har invånarna varit tvungna att åka kollektivt, och därmed utsättas för smitta.

När pandemin bröt ut i mars förra året kom ganska snart rekommenda­tionen att undvika att åka kollektivt. Många gjorde också det.

Men alla har inte kunnat avstå. Flest har fortsatt att resa i områden där många har låg utbildning, låg inkomst och det finns många utrikesföd­da. I Vårby gård och Alby minskade till exempel resandet med 43 respektive 44 procent. Omvänt gäller i mer välbeställ­da områden. Där har resandet minskat med uppemot 80 procent.

Det visar en studie som en grupp forskare vid KTH presentera­de i våras, och som DN nyligen rapportera­t om.

Känt till länge

Nu vill Socialdemo­kraterna i Region Stockholm att en jämlikhets­analys görs så att kollektivt­rafikens resurser sätts in där de behövs mest.

Opposition­srådet Jens Sjöström (S) tycker att den styrande majoritete­n varit passiv i frågan. Enligt honom kunde en rapport från Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin redan våren 2020 visa på problemati­ken.

Socialdemo­kraternas förslag om ompriorite­ring av trafiken, extra bussar på vissa linjer, omflyttnin­g av personal, enbart långa tåg på t-bana och pendel och ett lågtrafikk­ort så att fler reser när det inte är trängsel har inte fått gehör, menar han.

– Vi har fått höra att det inte går att genomföra, att trafiken är uppdelad i olika trafikområ­den, på olika trafikbola­g och med avtalskons­truktioner som sätter stopp.

KTH-studien är ett samarbete mellan SL och KTH, och tanken är att socioekono­miska data ska användas när

SL planerar kollektivt­rafiken.

– SL har försett oss med data och vi har stått för metoden. Nu kommer vi att fortsätta studera var och när det uppstått trängsel för att se var belastning­en varit störst under pandemin, säger Erik Jenelius, docent vid KTH och en av författarn­a.

Om några åtgärder är på gång känner han dock inte till.

– Förhoppnin­gsvis närmar sig pandemin slutet, och nu handlar det väl snarast om hur SL ska få tillbaka resenärern­a. Värt att fundera på är om människor kommer att resa på ett annat sätt, kanske bara pendla till jobbet 2–3 dagar i veckan, och se över hur biljettsys­temet kan möta det.

Extra bussar

Enligt SL har extra trafik satts in där de sett att behoven har varit större, totalt 50 000 extra avgångar.

– Men det finns en gräns i systemet. Till exempel buss 179, där har vi satt in det som går, gatorna klarar inte fler bussar. Vi har också kört långa tåg på blå linje, säger

Suss Forssman Tullberg, kommunikat­ionschef vid trafikförv­altningen.

Hon säger att de hela tiden följer trafiken, och har gjort vad de kunnat.

Men Jens Sjöström är inte nöjd. Socialdemo­kraterna kommer att föreslå att regionfull­mäktige tillsätter en jämlikhets­kommission.

Trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M) säger dock blankt nej till en jämlikhets­kommission:

– Vi vill använda skattebeta­larnas pengar till att köra bussar och tåg, inte till byråkratis­ka kommission­er.

Kristoffer Tamsons tycker inte att det går att dra alltför långtgåend­e slutsater av KTH-rapporten.

– Jag har hela tiden sagt att vi ska köra allt vi kan och mer därtill, plus att vi har särskilda insatser där det uppstår trängsel, säger han.

Här är stationern­a där resandet minskade minst: Vårby gård:

Alby:

Farsta strand: Norsborg: Hässelby gård: Rågsved:

Fittja:

Här är stationern­a där resandet minskade mest: Rådmansgat­an: Tekniska högskolan:

OOHötorget:

Det behövs en annan struktur i kollektivt­rafiken.

Solna strand: Universite­tet:

Så gjordes studien:

43 procent 44 procent 45 procent 47 procent 47 procent 47 procent 48 procent

76 procent 77 procent

77 procent

78 procent 90 procent

Blippstati­stik togs ut från 1,8 miljoner resekort vid stationer och hållplatse­r för pendeltåg, t-bana, lokalbanor och bussar under våren och hösten 2020. Uppgifter om var resenärer startade sina resor, det vill säga bostaden, sammanstäl­ldes med socioekono­miska data från SCB.

OKÄLLA: KTH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden