Mitt i Spånga

Grönt ljus för kritiserat höghus med hyresrätte­r

Kommunfull­mäktige nästa att tycka till

- SOLHEM Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

Den kritiserad­e planen på att bygga ett höghus i Spånga centrum har klubbats av en enig kommunstyr­else. Nu är det dags för kommunfull­mäktige att säga sitt, men bland Spångaborn­a låter det inte lika positivt.

Kommunstyr­elsen sade förra veckan ja till en ny detaljplan för delar av Spånga centrum, kvarteret Hedvig 7.

Planen skickas vidare till kommunfull­mäktige för slutligt beslut.

Detaljplan­en tillåter bland annat att ett tolv våningar högt bostadshus byggs i Spånga centrum.

När detaljplan­en var ute på samråd och granskning 2019 och 2020 protestera­de en majoritet av de Spångabor som yttrade sig. Några invändning­ar var att ett så högt bostadshus inte passar i Spånga centrum och att parkerings­platserna som i dag finns på Hedvig 7 försvinner.

Flertalet tillfrågad­e myndighete­r var dock positiva, några med synpunkter på trafikbull­er och husens storlek.

”Levande stadsmiljö”

Fastighets­borgarråde­t Joakim Larsson (M), skrev i en kommentar i handlingar­na inför kommunstyr­elsens sammanträd­e förra veckan att detaljplan­en kommer att bidra till ”en levande och trygg stadsmiljö”.

När planen behandlade­s i kommunstyr­elsen förra veckan antogs detaljplan­en av samtliga partier, utan några reservatio­ner.

Tveksamt bland Spångabor

På det regniga torget befinner sig Lena Tapper Ögren från Solhem. Hon är skeptisk till planerna på ett höghus.

– Jag tycker att ett höghus inte passar in i bilden. I stället kan man bygga på några våningar på de hus som redan finns, säger hon.

Även Spångabon Patrik Bergman delar samma tankegång.

– Det passar inte in, det är för högt. I stället skulle jag vilja ha fler kaféer och restaurang­er i centrum. Ett höghus här i centrum kommer att se jättekonst­igt ut, säger han.

Beslut nästa vecka

Kommunfull­mäktige beslutar om detaljplan­en den 6 september. Beslutet kan överklagas inom två veckor. Annars vinner planen laga kraft.

Överklagas planen tar domstolar över, en process som tar minst 1,5 år. Vid överklagan kan Hedvig 7 stå klart tidigast om fyra år, annars inom två år.

Ett höghus här i centrum kommer att se jättekonst­igt ut.

 ??  ??
 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ARKITEKTER ?? NY VY. Så här är det nya höghuset tänkt att se ut.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ARKITEKTER NY VY. Så här är det nya höghuset tänkt att se ut.
 ?? FOTO: ANDERS GUSTAFSSON ?? LENA TAPPER ÖGREN, SOLHEM: ”Jag tycker att ett höghus inte passar in i bilden. I stället kan man bygga på några våningar på de hus som redan finns”.
FOTO: ANDERS GUSTAFSSON LENA TAPPER ÖGREN, SOLHEM: ”Jag tycker att ett höghus inte passar in i bilden. I stället kan man bygga på några våningar på de hus som redan finns”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden