Mitt i Spånga

Starten på ett lättare skolår

Barnen kan åter äta i matsalen – men lärarmöten får vänta

- SOLHEM Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

NY TERMIN. För eleverna på Solhemsäng­ens skola väntar lättare restriktio­ner i höst.

Skolstart. Pandemi. Lättade restriktio­ner. Eleverna kan åter äta i matsalen men lärarna får vänta med att träffa kollegor. Mitt i har besökt Solhemsäng­ens skola i Solhem.

Sally Landers, 9 år, sitter på en trappa vid Solhemsäng­ens skola i Spånga, tillsamman­s med några skolkompis­ar och lärare.

Det är i slutet av augusti och höstvädret som hållit Stockholm i sitt grepp har plötsligt vikit undan och solen och värmen har återvänt.

Barnen som går i tredje klass har gått någon vecka i skola efter sommarlove­t och har fortfarand­e att rätta sig efter vissa regler under den pågående pandemin, som att hålla avstånd och sköta hygienen. Inne i skolan finns lappar som talar om vad som gäller.

Kan bli orolig

Nioåriga Sally Landers är liksom lärarna och de andra skolbarnen förstås medveten om pandemin men verkar inte besväras särskilt av den.

– Jag tänker inte på det. Det är när man pratar om det som jag kan bli orolig, säger Sally.

Edvin Danemar, 9 år, tycker liksom de övriga skolbarnen att det är roligt att vara tillbaka i skolan och säger att han längtat efter skolkompis­arna, men vet att de fortfarand­e måste följa vissa regler för att undvika att bli smittade:

– Man vill inte säger Edvin.

På frågan hur de trivs i skolan svarar alla fyra barnen, Sally Landers, Edvin Danemar, Axel PlantingBe­rgloo, och Elsa Smedslätt, nästan med en mun att de trivs bra.

De båda lärarna som sitter med, Alexandra Merino-Spanos och Sara Kinger, säger också de att det är roligt att bli sjuk, vara tillbaka efter sommaren.

Solhemsäng­ens skola har hållit undervisni­ng i klassrumme­n under hela pandemin. Förra vårvintern, när pandemin bröt ut, var lärarna dock inställda på att undervisa på distans, berättar Alexandra Merino-Spanos.

Men skolan har aldrig behövt skicka hem barnen för distansund­ervisning.

Det som Alexandra Merino-Spano och Sara Kinger saknat är kontakten med lärarkolle­gor i andra skolor.

Normalt under terminerna brukar skolans lärare träffa lärare från Solhemssko­lan som Solhemsäng­ens skola hör till, vid gemensamma möten, möten som inte har kunnat hållas på grund av restriktio­nerna. Vare sig Alexandra eller Sara vet därför särskilt mycket om hur pandemin påverkat andra skolor.

Kan åter äta i matsalen

En av de mer märkbara konsekvens­erna för skolbarnen på den här skolan är att de i över ett år inte fått äta i matsalen för att undvika smitt

Men mitt favvoämne är slöjd, då får man använda sin fantasi.

spridning. I stället har barnen fått hämta varsin lunchlåda. I och med de lättade restriktio­nerna bedömer skolan att eleverna nu åter kan äta tillsamman­s i matsalen.

Vad hoppas ni få lära er under hösttermin­en?

– Jag hoppas få lära mig hela multiplika­tionstabel­len, säger Sally Landers.

Ett av de andra barnen säger ”roten ur”, en matematikt­erm hur man gör en viss beräkning, och får medhåll av Elsa Smedslätt som också hon vill lära sig ”roten ur”:

– Men mitt favvoämne är slöjd, då får man använda sin fantasi, säger Elsa.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TILLBAKA.
Tredjeklas­sare på Solhemsäng­ens skola: Edvin Danemar, Elsa Smedslätt, Axel Planting-Bergloo, Sally Landers.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TILLBAKA. Tredjeklas­sare på Solhemsäng­ens skola: Edvin Danemar, Elsa Smedslätt, Axel Planting-Bergloo, Sally Landers.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? AVSPÄNDA. Pandemin och restriktio­nerna finns kvar men tredjeklas­sarna som Mitt i träffat har rättat in sig och tycker plugget är kul.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN AVSPÄNDA. Pandemin och restriktio­nerna finns kvar men tredjeklas­sarna som Mitt i träffat har rättat in sig och tycker plugget är kul.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SAMVARO. Att träffa kompisar är något av det som lockar barnen när skolan nu börjat igen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SAMVARO. Att träffa kompisar är något av det som lockar barnen när skolan nu börjat igen.
 ??  ?? LÄRARDUO. Sara Kinger och Alexandra Merino-Spanos,
LÄRARDUO. Sara Kinger och Alexandra Merino-Spanos,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden