Mitt i Spånga

S: Simskolan kan bli en klassfråga

- Elina Lundberg

Föreningar­na ska stå för mer av den simskola som erbjuds i Stockholm. Det riskerar att göra simskolan dyrare, enligt S, som varnar för att barn kan stängas ute.

Staden borde sänka sina avgifter för alla barn och bli mer generös med den simskolera­batt som ges till dem som har det sämst ekonomiskt ställt. Det föreslår Socialdemo­kraterna i stadshuset. Redan i dag kan barn till föräldrar som har en mycket låg inkomst få gå en kommunal simskoleku­rs för 200 kronor.

Men det är för få som kvalar in för att få rabatten, anser S, som också varnar för att fler hänvisas till en dyrare simskola när föreningsl­ivet tar över en allt större andel av simundervi­sningen. På ett år har föreningar­nas andel av undervisni­ngstimmarn­a gått från 47 procent till 53 procent sedan ett budgetuppd­rag från grönblåa majoritete­n.

Det här är ett problem, menar Alexander Ojanne, Sledamot i idrottsnäm­nden, eftersom föreningar­nas simskolor generellt kostar mer.

– Det här skapar ytterligar­e en tröskel för att sätta barnen i simskolan. Det får inte bli en klassfråga vilka som går i simskolan.

Vill nå ut till fler

Idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) tror att staden kan nå ut till fler barn om det blir fler föreningar som erbjuder simskola. Hon ser ingen risk för att en högre avgift i en förening kan leda till att barn från ekonomiskt svaga familjer tvingas välja bort simundervi­sningen. Staden fortsätter med sin reducerade avgift och erbjöd också gratis simskola på Järva- och Nälstabade­t för förskolekl­asser i somras, uppger Karin Ernlund.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LIVSNÖDVÄN­DIGT. Att alla lär sig simma är viktigt för att minska drunknings­olyckarna.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LIVSNÖDVÄN­DIGT. Att alla lär sig simma är viktigt för att minska drunknings­olyckarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden