Mitt i Spånga

Flygplatse­n kan avvecklas 2025

”Prognoser och data saknas”

- Michael Toll Alexander Kuronen

Det är fullt möjligt att lägga ner Bromma flygplats någon gång mellan 2025 och 2027. Det menar regeringen­s utredare Magnus Persson som i veckan presentera­de sina slutsatser.

I tisdags berättade utredare Magnus Persson hur Bromma flygplats kan avvecklas för regeringen och infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S).

Budskapet var inte helt tydligt. En nedläggnin­g av Bromma är enligt utredninge­n en mycket komplex fråga. Det råder en stor osäkerhet kring en mängd frågor, inte minst hur flygets framtid påverkas av förändring­arna vi sett under pandemin och den ökande klimatmedv­etenheten.

Samtidigt står det klart att en nedläggnin­g är fullt möjlig, enligt regeringen­s utredning. Och detta kan göras någon gång mellan 2025 och 2027.

– Det finns egentligen inga extremt stora hinder, det går att genomföra detta, säger utredare Magnus Persson.

– Jag tycker det skulle vara väldigt bra om vi kan komma dithän. Vår uppfattnin­g i regeringen är tydlig, vi vill lägga ner Bromma och säkra kapacitete­n på Arlanda, säger Tomas Eneroth.

Mothugg från Stockholm

Utredninge­n fick genast mothugg från både Stockholms handelskam­mare och Anna König Jerlmyr (M), finansborg­arråd i Stockholm. Båda varnar för att lägga ner Bromma flygplats innan Arlandas kapacitet har byggts ut.

– Vi upplever att den typen av prognoser och data saknas, säger Anna König Jerlmyr.

Enligt utredninge­n har

Arlanda kapacitet för Brommas trafik på kort sikt. Hur ser du på det?

– Det stämmer: kortsiktig­t. Det som har hänt är att flygandet har gått ner på grund av pandemin, men innan var det trångt på Arlanda på morgonen och eftermidda­gen då mycket av affärsflyg­en går.

– Vi vet att det kommer att ske återhämtni­ng av ekonomin, men också av flygresor.

Hennes kollega i Stockholms blågröna styre, trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP), tror däremot att det minskade flygandet kommer hålla i sig.

Hur troligt är det att vi ser en nedläggnin­g av Bromma till 2025–2027?

– Det man bestämde för tio år sedan i Alliansreg­eringen var att flygplatsv­erksamhete­r ska drivas affärsmäss­igt och att Swedavia ska göra bedömninga­rna. Då är det uppenbart att den kommer att läggas ner nu.

Alla vet att det är en omfattande förändring av flygmönste­r.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GÅR ATT STÄNGA. Enligt utredare Magnus Persson är det fullt möjligt att stänga Bromma flygplats och ”Brommafier­a” Arlanda.
FOTO: MOSTPHOTOS GÅR ATT STÄNGA. Enligt utredare Magnus Persson är det fullt möjligt att stänga Bromma flygplats och ”Brommafier­a” Arlanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden