Mitt i Spånga

Nya krafttag ska få fler tonåringar att ta sprutan

- Ingrid Johansson

Svårt att komma ifrån skolan för vaccinerin­g? Nu håller Aleris mottagning vid Hötorget extra öppet för 16- och 17-åringar, vaccinbuss­ar kör till gymnasiesk­olorna och Fållan i Johannesho­v har drop in på eftermidda­garna.

På lördag, den 4 september, håller Aleris vaccinatio­nsmottagni­ng vid Hötorget extra öppet bara för gymnasieel­ever.

— Det är inte alltid möjligt för gymnasieel­ever att lämna skolan för att vaccinera sig. Vi vill med vår insats underlätta vaccinerin­gen. Därför kraftsamla­r vi och gör vi detta på en lördag. Alla tider vi släpper den fjärde september går endast att boka av 16–17 åringar, säger verksamhet­schef Sandra Schönbeck i ett pressmedde­lande.

Vaccinatio­n bokas via appen Alltid öppet via telefonbok­ningen vars nummer finns på 1177.

Oro i skolorna

Smittsprid­ningen har tagit fart igen under sommaren, mycket på grund av den mer smittsamma deltavaria­nten av viruset, och många befarar att den ska eskalera vid skolstarte­n.

Även regionen satsar nu extra på att få unga att vaccinera sig, och med start måndag den 30 augusti finns en buss på skolgårdar­na i Upplands-Bro och en i Södertälje, där eleverna kan vaccinera sig på skoltid.

Fler kommuner, där vaccinatio­nstäckning­en är lägre än på andra håll, kan komma ifråga.

Och vaccinatio­nsmottagni­ngen Fållan i Johannesho­v, som drivs av Doktor24, har öppnat drop in för 16-17-åringar mellan 13 och 15 varje eftermidda­g.

”Vi har sett ett snabbt vikande för vaccinatio­n hos 16-17-åringar och hoppas att vår satsning kan få fler unga att ta chansen och vaccinera sig” skriver kommunikat­ionschef Sara Dannborg.

Det var den 9 augusti som regionen öppnade för vaccinerin­g av 16–17-åringar. Enligt den senaste rapporten har 47,7 procent i åldersgrup­pen fått sin första dos.

Inte alltid möjligt för gymnasieel­ever att lämna skolan.

 ?? FOTO: ALERIS ?? VACCINATIO­NSMOTTAGNI­NG. Aleris vid Hötorget håller extra öppet för 16-17-åringar. Martina Meyer är ansvarig för vaccinatio­nerna.
FOTO: ALERIS VACCINATIO­NSMOTTAGNI­NG. Aleris vid Hötorget håller extra öppet för 16-17-åringar. Martina Meyer är ansvarig för vaccinatio­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden