Mitt i Spånga

Höst: Så mycket snor tolererar förskolorn­a

- STOCKHOLM Elina Lundberg

Måste ett barn portas från förskolan så fort hen nyser? Har förkylning­sförbudet luckrats upp när vaccinet nu rullas ut? Vi reder ut vad som gäller inför höstens bacillboom.

Under pandemin har föräldrar snabbt fått hämta hem barn från förskolan om barnen drabbats av ihärdigt snorande eller envisa hostningar, även om de för övrigt verkat må bra.

Men vad gäller i höst när vaccinatio­nerna är igång och smittsprid­ningen är på lägre nivåer?

Vi frågade Eva Broström, chef för förskoleav­delningen på utbildning­sförvaltni­ngen i Stockholm, om det är nolltolera­ns för snoriga barn i förskolan. Svaret kan tolkas som ett ”nja”.

– Det är fortsatt Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner som vi följer och där finns ett visst spann för hur man ser på det här, säger Eva Broström.

Okej med enstaka hostning

Hon syftar på att Folkhälsom­yndigheten anser att besvär, som enstaka hostningar eller att näsan rinner när barnen har varit ute, kan passera om besvären snabbt går över.

Men bedöms barnen ha symtom som inte är övergående så ska de vara hemma tills de har varit helt symtomfria i två dygn. Efter sju dygn får barnet komma tillbaka till förskolan även om hen till exempel har lätta snuva eller lätt hosta.

Har den här mer restriktiv­a inställnin­gen till barns förkylning­ar lett till en högre frånvaro?

– Vi har ingen samlad bild av det men generellt så har friskare barn i förskolorn­a lett till att vi inte haft lika många virussjukd­omar som annars.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD FOTO: MOSTPHOTOS ?? Eva Broström.
PROSIT. I samband med att en ny termin startar på förskolan och barn skolas in brukar virus och baciller snurra i barngruppe­rna.
FOTO: STOCKHOLMS STAD FOTO: MOSTPHOTOS Eva Broström. PROSIT. I samband med att en ny termin startar på förskolan och barn skolas in brukar virus och baciller snurra i barngruppe­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden