Mitt i Spånga

Att träffas och prata föder ny optimism

KOMMENTAR

- petter.beckman@mitti.se Petter Beckman Projektled­are för #EttSthlm

Tidningar kan förstås inte ersätta den representa­tiva demokratin. Men det är tydligt att det finns en längtan hos många att vara med och delta, som varken Facebook eller den traditione­lla politiken har kunnat uppfylla.

Många av 00-talets rosiga förhoppnin­gar om att sociala medier skulle leda till en demokratis­k pånyttföde­lse har kommit på skam.

Visst har nya gräsrotsrö­relser kunnat växa sig starka när hindren för att göra sin röst hörd har försvunnit. Gamla maktförhål­landen inom både politik och medier har skakats om.

Mina egna erfarenhet­er är att det kan fungera hur bra som helst.

Men samtidigt har fältet blivit fritt för desinforma­tion och de flesta människor skulle aldrig ge sig in i en nätdiskuss­ion på grund av det ofta polarisera­de tonläget.

Ett par av deltagarna i vår läsarpanel berättar också om hur de försökt engagera sig partipolit­iskt där de bor, men att de studsat mot ogästvänli­ga och stelbenta strukturer av ”gamla uvar som mest var intressera­de av att skydda sina egna positioner.”

Paneldelta­garna pekar på en potential hos lokaljourn­alistiken som det finns goda skäl att utveckla vidare: funktionen som brett diskussion­sforum för vardagsnär­a, viktiga samhällsfr­ågor.

Min egna erfarenhet av tidningsle­dda läsarsamta­l, bland annat i Skärholmen och Botkyrka, är att det kan fungera hur bra som helst.

När människor i olika ålder och med olika bakgrunder samlas runt ett bord och pratar – också kring knepiga frågor som integratio­n, svenskhet, otrygghet eller barnuppfos­tran – kommer de nästan alltid ut med en upprymd känsla och en starkare tro på att problem går att lösa.

Kan man ”skala upp” den funktionen? Låta dialogen flytta in i tidningen i högre grad? Många medier världen över experiment­erar just nu med olika former av brobyggand­e samtalsjou­rnalistik.

#EttSthlm-sidan är en testplats för sådana tankar. Målet är att flera ska bli delaktiga. Ni är allihop varmt välkomna med idéer.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden