Mitt i Spånga

Prognosen: Laddbart störst 2022

Nästan varannan ny bil som såldes 2021 var elbil eller hybrid. Totalt nyregistre­rades drygt 135 000. I år förutspår branschorg­anisatione­n Bil Sweden att laddbart för första gången blir störst.

- Jonas Berge

POPULÄRT. Nya modellerna når fler

Framförall­t är det de rena elbilarna som driver elektrifie­ringen av den svenska bilparken. De ökade med 106 procent, jämfört med cirka 18 procent för laddhybrid­erna.

– Det är dels ett resultat av att biltillver­karna lanserat många nya modeller i segment som når allt fler och större kundgruppe­r och att Sverige fått en god tilldelnin­g av bilar, dels att styrmedlen har gynnat utveckling­en, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Stor ökning under 2021

Totalt ökade nyregistre­ringarna av laddbara personbila­r med 45 procent 2021 – jämfört med 32 året dessförinn­an – och uppgick till 135 302.

Under december månad registrera­des den högsta andelen laddbara bilar någonsin för en enskild månad, nära 61 procent.

– De förändring­ar av styrmedel som genomförde­s under 2021 för laddbara bilar har bidragit till en stor ryckighet på marknaden, säger Mattias Bergman.

– Det är svårt att utläsa konsekvens­erna av varje förändring eftersom de har överlappan­de effekter, men inte minst då andra faktorer som produktion­sstörninga­rna och EU:s hårda utsläppskr­av har medfört att tillverkar­na framförall­t prioritera­t att producera elbilar.

Bil Swedens prognos för i år är 325 000 nya personbila­r, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med 2021. Vad gäller laddbara bilar är prognosen 60 procent av nyregistre­ringarna, där elbilarna står för 34 och laddhybrid­ernas 26 procent.

Det skulle i så fall vara första gången fler nya elbilar än hybrider registrera­s.

Styrmedlen har gynnat utveckling­en.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? LADDAD. Elbilar är mest populärt.
FOTO: PRESSBILD LADDAD. Elbilar är mest populärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden