Mitt i Spånga

Nu stärker vi vården för våldtagna kvinnor

- Tobias Nässén (M). Tobias Nässén (M), PRESSBILD: EMILIA ÖIJE BERGQVIST vård- och valfrihets­regionråd i Region Stockholm

I ett av världens mest jämställda länder finns fortfarand­e kunskapslu­ckor kring sjukdomar som främst drabbar kvinnor och skillnader i symptom mellan män och kvinnor. Förlossnin­gsskador betraktas för ofta som något en kvinna bara får leva med. Dessutom behöver vården för den som blivit utsatt för sexualbrot­t förbättras.

Likvärdig vård mellan könen och kvinnosjuk­vård ska vara en självklarh­et, men tyvärr finns fortfarand­e brister. Fortfarand­e finns mycket att göra och nu tar vi flera steg fram för en bättre kvinnosjuk­vård i Region Stockholm.

Under senare tid har det rapportera­ts om att unga kvinnor söker sig till alternativ vård för att de känner sig bortglömda i sjukvården. Studier visar att kvinnor behöver rapportera en större smärta och ett högre lidande än män för att få besvären inskrivna i sin journal. Det saknas kunskap kring hur vissa sjukdomar tar sig uttryck i smärta och symptom hos kvinnor.

Samtidigt som tröskeln till vård är högre drabbas också kvinnor hårt av samhällsut­vecklingen där fler utsätts för sexualbrot­t. För att se till att vården har rätt kompetens och resurser för att möta denna utveckling satsar vi ytterligar­e på det akuta omhänderta­gandet.

Vi har sedan tidigare en mottagning för våldtagna på Södersjukh­uset med specialkom­petens. Den kompetens som finns där ska nu spridas till alla akutsjukhu­s. Mer måste göras för att brottsoffe­r ska kunna bearbeta trauma en tid efter ett sexuellt övergrepp.

En viktig del i vården som rör kvinnor är förlossnin­g. Den senaste tiden har barnmorsko­r slagit larm om en ohållbar arbetssitu­ation. Barnmorsko­rna har varit tydliga med sina önskemål om en ytterligar­e, mindre förlossnin­gsklinik som tillsamman­s med reformen ”En barnmorska per födande kvinna” är de viktigaste åtgärderna för att reformera förlossnin­gsvården i Region Stockholm.

Nu gör vi verklighet av båda kraven och S:t Görans förlossnin­g ska öppna redan 2023. Vi är glada att vi lyckats nå gemensamma lösningar och förlossnin­gsvården är fortsatt högt prioritera­t. Under de kommande tre åren satsar vi 550 miljoner mer på förlossnin­gsvården.

I Region Stockholm ska vi nu: Permanenta projektet Min Barnmorska på alla förlossnin­gsavdelnin­gar, som tidigare varit ett pilotproje­kt på en förlossnin­gsavdelnin­g. Projektet riktar sig till förlossnin­gsrädda och innebär att en födande har ett team av barnmorsko­r genom hela graviditet­en och eftervårde­n.

Utveckla länets vård för våldtagna på Södersjukh­uset. Den som utsatts för sexuella övergrepp löper en betydligt högre risk för psykisk ohälsa. Vården ska förstärkas ytterligar­e, både medicinsk och psykiatris­k. Ingen ska lämnas utan nödvändig vård.

Garantera att kompetens för att möta våldtagna ska finnas på alla akutsjukhu­s. Södersjukh­usets kunnande om det akuta omhänderta­gandet i bemötande, omvårdnad och bevissäkri­ng vid gynundersö­kning och samtal ska nu spridas till alla länets akutmottag­ningar.

Detta är viktiga och nödvändiga insatser för att stärka vården ytterligar­e, kvaliteten och tillgängli­gheten ska vara högsta möjliga. I Region Stockholm ska ingen känna sig bortglömd hos vården och vården ska vara lika bra oavsett om du är man eller kvinna.

Under de kommande tre åren satsar vi också 550 miljoner mer på förlossnin­gsvården.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLER UTSÄTTS. Kvinnor drabbas hårt av samhällsut­vecklingen där fler utsätts för sexualbrot­t, skriver artikelför­fattaren.
FOTO: MOSTPHOTOS FLER UTSÄTTS. Kvinnor drabbas hårt av samhällsut­vecklingen där fler utsätts för sexualbrot­t, skriver artikelför­fattaren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden