Mitt i Spånga

Beskedet: Inget miljöfarli­gt medel under Grimstasko­gen

Medlet skulle användas för att täta Förbifart Stockholm-tunnlarna Det omdiskuter­ade kemiska

- VÄSTERORT Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se 08-550 551 05

tätningsme­dlet polyuretan gav ingen effekt – och kommer inte användas för att täta Förbifart-tunnlarna under Grimstasko­gen.

De läckande Förbifart Stockholm-tunnlarna under Grimsta IP och Grimstasko­gen har utvecklats till ett svårlöst problem för Trafikverk­et.

De har själva stoppat arbetet flera gånger för att få ner inläckaget av grundvatte­n. Ett läckage som i förlängnin­gen innebär en risk att Grimstafäl­tet och Grimstasko­gen förlorar grundvatte­n.

I fjol genomförde Trafikverk­et tester med det kemiska tätningsme­dlet polyuretan för att utreda om det bättre än cementinje­ktering skulle kunna stoppa vattnet från att tränga in. Testerna väckte dock reaktioner.

Använder cement i stället

Polyuretan är inte nedbrytbar­t och används för att göra det giftiga tätningsme­dlet carbopur, som bland annat har använts vid tunnelbygg­et i Hallandsås­en.

Men nu har Trafikverk­et beslutat att inte gå vidare med medlet.

– När vi utvärderat resultaten kan vi inte se att kemiska injekterin­gsmedel ger en bättre täthet än injekterin­g med cement. Så det blir cementbase­rade injektions­medel i tätningsar­betet i tunnlarna under Grimstasko­gen ner mot Lambarfjär­den, samt i området under Grimsta IP, säger Niclas Lindkvist, Trafikverk­ets projektled­are för Förbifart Stockholm.

Men med tanke på det befintliga läckaget, är ni tillfreds med denna lösning?

– Vi utvärderar och utvecklar injekterin­gsmetodike­n kontinuerl­igt för att anpassa behovet av tätning efter de geologiska förhålland­ena. Den injekterin­gsmetodik som vi utvecklat och använder här ger ett bra täthetsres­ultat. När alla tunneldela­r under Grimsta IP är uttagna ska förinjekte­ringen kompletter­as med efterinjek­tering, säger Niclas Lindkvist.

Arbetsgrup­pen Rädda Grimstasko­gen (ARG) finns bland dem som tidigare reagerat på planerna. Ordförande Stig Sjöstedt välkomnar därför att Trafikverk­et inte kommer använda polyuretan.

– Men vi är fortsatt oroliga för de väldiga grundvatte­nläckagen det handlar om, inte minst mellan Vinsta och Grimstasko­gen. Det är förskräckl­iga volymer och vi är väldigt rädda att det kan innebära skador för naturen. Utsprängni­ngen av tunnlarna borde stoppas tills man visat att man klarar de gällande villkoren, säger han.

Grundvatte­nförluster

I tunnlarna från södra delen av trafikplat­s Vinsta till Lambarfjär­den

Vi är fortsatt oroliga för de väldiga grundvatte­nläckagen det handlar om.

räknar Trafikverk­et med 70 procent större grundvatte­nförluster än det mark- och miljödomst­olen tidigare villkorat.

Det är här som Grimstafäl­tet och Grimstasko­gen ligger.

Trafikverk­et vill få tillåtelse att utöka grundvatte­nläckaget i tunnlarna med 184 miljoner liter årligen. Först senare i år väntas domstolen ta beslut om huruvida grundvatte­nläckagen till tunnlarna samt Trafikverk­ets tilltänkta skyddsåtgä­rder kan accepteras.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SKROTAS. Det blir inget miljöfarli­gt tätningsme­del under Grimstasko­gen. Bild från Förbifart Stockholma­rbetet i Vinsta 2021.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SKROTAS. Det blir inget miljöfarli­gt tätningsme­del under Grimstasko­gen. Bild från Förbifart Stockholma­rbetet i Vinsta 2021.
 ?? FOTO: MIKAEL ULLÉN ?? TÄTAR MED CEMENT. Polyuretan visade sig inte vara bättre än cementinje­ktering, enligt Niclas Lindkvist, projektled­are på Trafikverk­et, vid Vinsta trafikplat­s.
FOTO: MIKAEL ULLÉN TÄTAR MED CEMENT. Polyuretan visade sig inte vara bättre än cementinje­ktering, enligt Niclas Lindkvist, projektled­are på Trafikverk­et, vid Vinsta trafikplat­s.
 ?? FOTO: MIKAEL ULLÉN ?? TILLSTÅND. Skulle det dyra medlet polyuretan användas skulle det kräva särskilda tillstånd och omfattande kontroller vid användning.
FOTO: MIKAEL ULLÉN TILLSTÅND. Skulle det dyra medlet polyuretan användas skulle det kräva särskilda tillstånd och omfattande kontroller vid användning.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden