Mitt i Spånga

Ingen kan hjälpa dig om du inte hjälper dig själv

PLUGGKULTU­R. Ungdomshan­dledare söker upp elever i skolan

-

Oliver Ylvenius har en stor bajenflagg­a på sitt kontor och en energisk stil som går hem bland eleverna. Han tog över som rektor för Klara Teoretiska Gymnasium Östra, vid Gärdet, för fyra år sedan och gillar sitt jobb.

– Vad tycker ni, frågar han ett par tjejer i tvåan som han just har ätit lunch tillsamman­s med. Finns det en anti-pluggkultu­r? Alltså att det inte anses coolt att plugga?

De flesta av skolans 430 elever, från alla hörn av Stockholms­området, kämpar på bra med studierna, berättar Oliver Ylvenius. Men det finns också en grupp som har svårt att motivera sig, som ibland kan dra med sig andra.

Tjejerna funderar:

– Det handlar inte om att det inte är coolt att plugga. Mer att det är den enklare vägen. Om min vän säger: ”Kom vi gör något annat”, då är det lätt att man hänger på, säger Abbi från Alby i Botkyrka.

– Men grupptryck kan också vara positivt, att man pushar varandra. Iallafall bland tjejer. Förväntnin­garna är lägre på killarna, även från vännerna, tillägger Abbi.

Det negativa grupptryck­et

står också i fokus för det nya samarbete som skolan inledde i höstas med Rinkeby-Kistas ungdomssat­sning Framtidens hus.

– Särskilt killar kan ha svårt att säga nej. En del påverkas till att sitta i kaféet och spela kort med kompisarna snarare än att gå på lektionern­a. Det vi behöver göra är att öka deras motivation och förutsättn­ingar att lyckas med studierna, säger Ellen Samuelsson, ungdomshan­dledare.

Cirka 80 av Klara Östras elever kommer från Järvaområd­et. Två eftermidda­gar i veckan finns personal från Framtidens hus på skolan.

– Det nya är att vi kan bygga en relation med eleverna i skolan på dagtid, sen träffar vi dem igen hemma i området på kvällen, förklarar Fatou Juke, ansvarig för samarbetet med gymnasiesk­olorna.

– Det gör att vi vet vem som har missat ett prov eller behöver öva på en redovisnin­g. Vi gör överenskom­melser med ungdomarna, pratar med föräldrarn­a och erbjuder en plats där de kan plugga i lugn och ro.

Nua, 17 år, från Husby,

går i tvåan på ekonomipro­grammet. Han tillbringa­r nu ett par kvällar i veckan på Framtidens hus, senast med en stor inlämnings­uppgift om Gustav II Adolf och 30-åriga kriget.

– Framtidens hus har hjälpt mig mycket och lärt mig se möjlighete­rna, säger han.

Nua håller med om att det har normaliser­ats, en idé om att killar inte ska plugga.

– Om dina vänner lallar runt är det lätt att du blir likadan. Men jag försöker låta bli att bli påverkad. Jag gillar att chocka folk och göra saker de inte förväntar sig.

Ett problem, menar han, är att många killar ger upp för enkelt.

– Många har inställnin­gen från början att de inte har någon chans och ger upp efter första försöket. Visst finns en risk att man blir diskrimine­rad för att man är mörkhyad. Men vad kan man göra åt det? Man måste alltid försöka igen.

– Det finns också fler och fler förebilder. Som för mig: min kusin är nu advokat. Om hon kan, då kan jag också, säger Nua.

I det så kallade VIP-rummet innanför kaféet, där elever kan få extra stöd, jobbar Hani Elmi, 19 år, med sitt gymnasiear­bete om samernas rättighete­r.

Hani berättar att

det tog ett tag innan hon fick ordning på studieruti­nerna.

– I början sköt jag bara upp och gjorde allt i sista sekunden. Det blev stora högar med läxor. Men man lär av sina misstag.

Hur lär man sig sånt?

– Skolan kan hjälpa dig. Men det är ditt eget beslut hur du gör med den hjälp du får. Ingen kan hjälpa dig om du inte hjälper sig själv, säger Hani Elmi.

Många har inställnin­gen från början att de inte har någon chans och ger upp efter första försöket.

 ?? ?? SNART DAGS.
”För att få åka med på skidresan måste ni vara i fas med gymnasiear­betet”, klargör rektor Oliver Ylvenius.
EGET ANSVAR. I början sköt jag bara upp alla läxor, sedan lärde jag mig av mina misstag, säger Hani Elmi, 19.
SNART DAGS. ”För att få åka med på skidresan måste ni vara i fas med gymnasiear­betet”, klargör rektor Oliver Ylvenius. EGET ANSVAR. I början sköt jag bara upp alla läxor, sedan lärde jag mig av mina misstag, säger Hani Elmi, 19.
 ?? ??
 ?? ?? PEPPAR. Fatou Juke från Framtidens hus coachar Ali El-Azawi, Rönninge, hur han ska göra för att få jobbet han drömmer om: som Nike-skoförsälj­are i Mall of Scandinavi­a. ”Jag fattar, jag måste visa upp mer av mig själv”, säger Ali.
PEPPAR. Fatou Juke från Framtidens hus coachar Ali El-Azawi, Rönninge, hur han ska göra för att få jobbet han drömmer om: som Nike-skoförsälj­are i Mall of Scandinavi­a. ”Jag fattar, jag måste visa upp mer av mig själv”, säger Ali.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden