Mitt i Spånga

Att binda eller inte binda – det är frågan

RÄNTAN. ”Fönstret att binda räntan billigt håller på att stängas”

- Love Lind

Räntan är redan på väg upp, men den är låg.

Allt fler banker har valt att höja sina långa bolåneränt­or. För den som vill binda till en fortfarand­e låg ränta kan fönstret vara på väg att stängas, menar Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB.

– Räntan är redan på väg upp, men den är låg.

De som kan drabbas svårast av en räntehöjni­ng är till exempel nya bolånetaga­re, eftersom de har störst skuldkvot.

– Men även hushåll där något ändrats i ekonomin, man kanske har blivit uppsagd eller gått ner till deltid.

Allt fler binder lånet

Och oron för kommande räntehöjni­ngar märks i statistike­n. 60 procent av nya bolånetaga­re väljer nu att binda sina lån, enligt siffror från SCB i februari.

Så hur ska man tänka då kring sitt bolån? Binda eller inte binda? Här har Claudia Wörmann några tips till den som funderar.

– En bra utgångspun­kt är att skaffa dig en överblick. Vad har du för ränta idag, vad amorterar du och vad blir den totala kostnaden varje månad? Nu kan du börja räkna på vad en höjd ränta skulle innebära för din boendeekon­omi. Det finns många bra sidor på nätet som underlätta­r att räkna om du tycker det är svårt. Om du inser att det blir kännbart för ekonomin vid en liten höjning kan det vara läge att binda räntan på ditt bolån.

– Hör med vänner och bekanta hur de har gjort och hur de resonerar. Här brukar människor ganska frikostigt dela med sig av tips och råd. Sök på nätet hur andra har gjort och framförall­t kartlägg vad bankerna erbjuder för ränta.

– Läs det finstilta. Om du får ett mycket bra erbjudande under en viss tidsperiod, eller om det krävs att du även ska ha sparkonto och lönekonto på samma ställe, fundera på om det är värt det? Ställ dig också frågan och ta reda på vad som händer när erbjudande­t löper ut.

– Gå till dig själv. Vill du veta exakt vad det kostar varje månad, känner du dig orolig över vad som komma skall, ja då kan det vara bra läge att binda räntan just nu.

Ha koll på din ränta

Viktigast av allt är att du har koll på din ränta.

– Man ska komma ihåg att informatio­nen om kommande räntehöjni­ngar på bolån är generell informatio­n. Hur det påverkar, den dagen det blir realitet, är däremot högst individuel­lt. Skaffar man sig koll så slipper man i bästa fall oroa sig, och man vet åtminstone sin smärtgräns. Jag tror att en av baksidorna med ett lågt ränteläge under lång tid är att människor vet ungefär men inte exakt vad de har för ränta. Många har heller aldrig upplevt att räntan tickat i väg uppåt. Man ska alltid ha koll på sin ränta och sin smärtgräns oavsett hur hög eller låg räntan är, säger Claudia Wörmann.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÄGVAL. Rörlig eller fast ränta – knepigt men viktigt val.
FOTO: MOSTPHOTOS VÄGVAL. Rörlig eller fast ränta – knepigt men viktigt val.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden