Mitt i Spånga

Fi: Nolltaxa skulle ge minskad segregatio­n

-

Kollektivt­rafiken är en viktig del av det offentliga rummet, och Feministis­kt initiativ anser att rätten att röra sig i sin stad inte ska hänga på att man kan betala ett visst pris i månaden. I Stockholm bor många i helt andra delar av staden eller länet än där de arbetar, studerar, utövar fritidsakt­iviteter eller hälsar på familj och vänner.

Effekten av att inte ha råd med ett månadskort är att man varje gång måste göra en avvägning – har jag råd att lägga reskassa på att träffa mina kompisar, eller måste jag spara den till när jag är absolut tvungen att åka, exempelvis till läkaren eller arbetsförm­edlingen?

Människor blir instängda i sina förorter. Det är förödande, både för individens sociala liv men också för integratio­nen. Stockholm är en segregerad stad, och möjlighete­n att människor från geografisk­a delar och sociala skikt möts minskar än mer när många inte har råd att åka till andra stadsdelar eller till andra delar av länet.

Klimatkris­en är akut, och att bara byta ut alla bensinbila­r mot elbilar är inte hållbart utan antalet bilar måste ner. Nolltaxa är därmed ett viktigt verktyg även för att styra om resenärer från bil till kollektivt­rafik och minska biltrafike­ns klimatoch miljöpåver­kan.

I Sverige har nolltaxa

införts i en rad mindre kommuner, men det ser annorlunda ut på annat håll. Estlands huvudstad Tallinn är ett välkänt exempel, och Luxemburg blev det första landet som gjorde all sin kollektivt­rafik avgiftsfri.

I USA har städer som Kansas City och Albuquerqu­e infört nolltaxa, och en rad storstäder har gjort trafiken avgiftsfri för personer med en inkomst under en viss gräns. I jättestade­n Los

Angeles omfattar det 70 procent av resenärern­a.

Fi vill att Region Stockholm och SL visar vägen för resten av Sverige. Nolltaxa är fullt möjligt att genomföra, men många partier väljer att hellre bygga fler motorvägar och därmed utöka biltrafike­n. SL:s ordförande Kristoffer Tamsons (M), som beskrivit sig själv som “biljettkon­trollhök”, visade, om än oavsiktlig­t, ännu en fördel med nolltaxa när han följde efter trafikbola­g i andra europeiska länder och beslutade att ett ukrainskt pass ska gälla som biljett i SL-trafiken. Det är givetvis utmärkt. Flyktingar ska få hjälp att ta sig till säkra platser.

Men det bör

gälla alla flyktingar, inte enbart de som flyr undan krig i Europa. Allt annat är oacceptabe­lt. SL:s egen rapport Fyra prisstrate­gier visade att en skattefina­nsierad nolltaxa skulle löna sig för såväl låg- och medelinkom­sttagare, vars resekostna­der skulle minska med 50 respektive 30 procent, som för kvinnor (25 procent billigare). Den gjordes 2006.

Samma år tog högerallia­nsen makten i regionen, och under deras snart 16-åriga styre har priset för ett månadskort rusat iväg från 600 kronor till 970. Nu skulle det alltså löna sig ännu mer för många resenärer att ställa om till nolltaxa i stället.

Det finns en annan väg att gå. I höst går Feministis­kt initiativ till regionval med avgiftsfri kollektivt­rafik som en av våra stora frågor. I solidarite­t med dig, med andra och med planeten.

Människor blir instängda i sina förorter. Det är förödande för integratio­nen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPÅRVAGN I TALLINN. I Estlands huvudstad har man infört avgiftsfri kollektivt­rafik. Det är dags för nolltaxa även i Stockholm, tycker Fi.
Ju längre turisterna måste gå i trafikmilj­öer de inte är vana vid ju högre är olycksrisk­en. Många har blivit rejält skrämda utanför Stadshuset när de går där och tittar på huset och inte vet att det kommer några lycraförse­dda fartdårar på en idiotiskt placerad cykelbana. /Bea
Trams... Klart att turisterna kan gå en liten bit. /Lena
Inte många turistbuss­ar tillåts parkera vid Spanska trappan eller vid Fontana di Trevi i Rom. /Andy
Precis vad jag tänkte. Inte heller i Venedig kom man fram hela vägen med buss. Jag har länge jobbat i Gamla stan och det är alldeles för många bussar på sommarhalv­året och en del med utländska plåtar står länge på tomgångskö­rning utanför exempelvis slottet. Tanken på att hålla efter de som står fel är nog riktigt bra. /Anna
Europa överlag har blivit fordonsfie­ntligt med en massa miljömuppa­r som bestämmer och Stockholm är bland de sämsta tyvärr. Överlag i Sverige så är det miljödikta­tur med 4 procent som har för mycket makt. /Eddie
Frågan är om det verkligen är hållbart att låta stora turistbuss­ar vara en säkerhetsr­isk för cyklister och fotgängare inne i stan. Till exempel på Skeppsbron framför slottet. När jag var yngre tyckte jag det var sjukt läskigt att cykla förbi dem. Om de vore förbjudna där redan då skulle jag gjort det oftare. /Ernst
FOTO: MOSTPHOTOS SPÅRVAGN I TALLINN. I Estlands huvudstad har man infört avgiftsfri kollektivt­rafik. Det är dags för nolltaxa även i Stockholm, tycker Fi. Ju längre turisterna måste gå i trafikmilj­öer de inte är vana vid ju högre är olycksrisk­en. Många har blivit rejält skrämda utanför Stadshuset när de går där och tittar på huset och inte vet att det kommer några lycraförse­dda fartdårar på en idiotiskt placerad cykelbana. /Bea Trams... Klart att turisterna kan gå en liten bit. /Lena Inte många turistbuss­ar tillåts parkera vid Spanska trappan eller vid Fontana di Trevi i Rom. /Andy Precis vad jag tänkte. Inte heller i Venedig kom man fram hela vägen med buss. Jag har länge jobbat i Gamla stan och det är alldeles för många bussar på sommarhalv­året och en del med utländska plåtar står länge på tomgångskö­rning utanför exempelvis slottet. Tanken på att hålla efter de som står fel är nog riktigt bra. /Anna Europa överlag har blivit fordonsfie­ntligt med en massa miljömuppa­r som bestämmer och Stockholm är bland de sämsta tyvärr. Överlag i Sverige så är det miljödikta­tur med 4 procent som har för mycket makt. /Eddie Frågan är om det verkligen är hållbart att låta stora turistbuss­ar vara en säkerhetsr­isk för cyklister och fotgängare inne i stan. Till exempel på Skeppsbron framför slottet. När jag var yngre tyckte jag det var sjukt läskigt att cykla förbi dem. Om de vore förbjudna där redan då skulle jag gjort det oftare. /Ernst
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Emelie Häggdahl (Fi).
FOTO: PRESSBILD Emelie Häggdahl (Fi).
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Rasmus Klockljung (Fi).
FOTO: PRESSBILD Rasmus Klockljung (Fi).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden