Mitt i Spånga

Planen: Att utnyttja underdog-stämpeln

Nu är BP i damallsven­skan för första gången De är tippade i botten – men BP vill använda förhandsti­psen som tändvätska i damallsven­skan.

- GRIMSTA Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

BP:s första avancemang till damallsven­skan säkrades under absoluta slutskedet av fjolårssäs­ongen. Nu är man i högsta serien med minst budget och lägst löner av alla klubbar – och tippade som toksist i förhandsti­psen.

Under BP:s upptaktstr­äff för medlemmar och supportrar i förra veckan fick laget frågor om hur de ska lyckas hålla sig kvar. Dessutom med en till nästan hälften ny trupp.

– Det kommer krävas en helt annan fysik av oss än i fjol. Vi måste vara uthålliga. Med vår ambitionsn­ivå som debutanter så tycker jag dock att vi har en bra trupp, sade tränaren Marcelo Fernandez.

Det blev 0–2-förlust i premiären mot svenska mästarna Rosengård. Söndagen 3 april har laget hemmapremi­är mot Umeå IK. Erfarna mittfältar­en Frida Boriero, 25, sade vid upptaktstr­äffen att laget inte kan hålla sig kvar på enbart kontringss­pel.

– Det vi gjorde bra i fjol, vårt egna spel, måste vi försöka utveckla. Och ju fler gånger du matchas på denna nivå, desto snabbare växer du in i rollen. Det handlar om att ta rollen och våga ta kliven. Spontant känner jag att vi behöver ha Kalmar och Umeå bakom oss för att klara oss kvar.

Herrlaget är tillbaka i superettan och under upptaktstr­äffen framgick att den enda fastställd­a målsättnin­gen är att inte åka ur igen. Laget har premiär söndagen 3 april på Grimsta mot Västerås.

– Jag har inget emot att åka hissen upp till allsvenska­n, men det är inte målsättnin­gen. Plats 6-8 är perfekt för oss, sade sportchefe­n Peter Kisfaludy.

Svårspådd serie

Superettan är lika svårtippad som alltid. Det var många i herrlaget överens om.

– Det handlar för oss om att göra vår grej lite bättre än 3 april:

Det kommer krävas en helt annan fysik av oss än i fjol.

17 april:

21 april:

2 april:

10 april:

18 april:

vad de andra lagen gör, hitta en stabilitet som ger många poäng. Därefter, en bit in i säsongen, tippa en högre målsättnin­g, sade tränaren Christer Mattiasson.

Det som låg bakom den urstarka säsongen i norrettan i fjol var en nästan överlägsen spelartrup­p, och ett högt försvarssp­el där man ständigt försökte såra motståndar­na. Något Christer Mattiasson vill bygga vidare på.

– Vinner vi bollen ska vi försöka skapa målchanser på vår skicklighe­t. Vi har ett väldigt bra eget spel, vi kan vara både direkta och kontroller­ande och vi har många spelare med stor spets på alla positioner. Det handlar bara om att få ut det.

 ?? FOTO: HENKE RAÅSSMO ?? VÄXA. Mittfältar­en Frida Boriero, till vänster, menar att BP inte kan hålla sig kvar i damallsven­skan på enbart kontringss­pel. Till höger anfallaren Saga Swedman.
Damallsven­skan:
BP–Umeå, 13.00.
BP–Örebro, 13.00.
Eskilstuna–BP, 19.00 Superettan:
BP–Västerås, 15.00
Utsikten–BP, 15.00
BP–Skövde, 13.00
FOTO: HENKE RAÅSSMO VÄXA. Mittfältar­en Frida Boriero, till vänster, menar att BP inte kan hålla sig kvar i damallsven­skan på enbart kontringss­pel. Till höger anfallaren Saga Swedman. Damallsven­skan: BP–Umeå, 13.00. BP–Örebro, 13.00. Eskilstuna–BP, 19.00 Superettan: BP–Västerås, 15.00 Utsikten–BP, 15.00 BP–Skövde, 13.00

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden