Mitt i Spånga

Är ordningsva­kternödvän­diga eller quick fix?

Antalet vakter har ökat dramatiskt

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se 08-550 550 57 Anders Björklund anders.bjorklund@mitti.se 08-550 550 97

Hade varit fantastisk­t med en snut i varje knut, men vi är inte där än.

VÄSTERORT-STOCKHOLM

Från 2018 till 2022 har antalet kommunala ordningsva­kter ökat rejält i Stockholm stad. Från en handfull till 180.

Bra eller dåligt? Där kan åsikterna gå isär.

I västerort är exempelvis Hässelby torg, Vällingby centrum, Solurspark­en och Spånga torg lov3-områden, där ordningsva­kter får patrullera. I Hässelby-Vällingby stadsdel gjorde ordningsva­kterna 20 411 insatser i fjol.

En klar majoritet av gångerna, 16655, handlade det om att ”medverka till att upprätthål­la allmän ordning genom upplysning­ar och uppmaninga­r.” 58 gånger har de assisterat polisen, och vid 19 tillfällen ringt ambulans. 26 gånger ska de ha avvärjt brottsliga handlingar.

Ökad upplevd trygghet

I en av de senaste ansökninga­rna till polisen skriver staden att ordningsva­kterna är ett bra komplement för att motverka ordningsst­örningar och skapa trygghet.

Man pekar även på att polisen har personalbr­ist. I år satsar därför Stockholms stad 101 miljoner på ordningsva­kter.

Förra året publicerad­e staden en undersökni­ng om effekten av mobila ordningsva­kter vid Gullmarspl­an, Årsta torg, Dalen och Hagsätra.

Rapporten pekade visserlige­n på ganska små förändring­ar vad gäller hur människor upplever områdets problem. Men på en punkt var undersökni­ngen glasklar: de allra flesta svarande ansåg att ordningsva­kternas närvaro ökar tryggheten.

Skola och socialtjän­st

Mobila ordningsva­kter betyder att vakterna inte är på plats i området hela tiden.

– Vi försöker använda dem där de för tillfället gör mest nytta. De jobbar utifrån lägesbilde­r som de delar med polisen, stadsdelar­na och andra aktörer. Fokus kan variera från dag till dag, säger säkerhetss­trategen Martin Berg.

Anna Nellberg Dennis, andre vice ordförande Polisförbu­ndet, håller med om att ordningsva­kter är ett bra komplement, men tycker man ska passa sig för att likställa de två.

– De får 80 timmars utbildning, jämfört med polisens två och ett halvt år. Det är som att sätta en undersköte­rska där läkaren ska vara.

Att de behövs beror på att det finns för få poliser, menar hon.

– Jag hade gärna sett att polisen hade möjlighet att fotpatrull­era mer och skapa relationer med medborgarn­a, snarare än att privata säkerhetsf­öretag gör det. Det hade varit fantastisk­t med en snut i varje knut, men vi är inte där än.

– Orolighete­r beror på att det ständigt sker rekryterin­gar till kriminalit­et. För att skapa trygghet på lång sikt hade vi gärna sett mer resurser till brottsföre­byggande arbete – skola, socialtjän­st och psykiatri.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden