Mitt i Spånga

Allt fler får nog av Stockholm

Åke och Boel lämnar Stockholm för Nyköping

-

Trånga hem, höga priser och en längtan efter något annat. Därför flyttar folk från Stockholm.

– Det ska bli så skönt att slippa öppna kontorslan­dskap och trafik, säger Boel.

Boel Afzelius tittar sig omkring. Hon har bott på de 150 kvadratmet­rarna i Gröndal sedan mitten av 90-talet, och 2001 flyttade Åke Johansson in. Det är ingen liten grej att tömma, rensa och packa ner det som ska sparas vidare.

– Det är hemskt, det ligger pappershög­ar, pärmar och grejer överallt.

Beslutet att flytta togs ganska nyligen, och lägenheten i Nyköping blev deras i december 2021. Men tankarna på en flytt har funnits i tio år.

Stockholma­re som lämnar stan för ett annat liv, har blivit allt fler. Även om de allra flesta lämnar för en närliggand­e kranskommu­n så har också antalet som lämnar staden för andra delar av landet, ökat.

– Mer plats och tid för livet, familjen och en grönare livsstil, är nog viktiga faktorer. Det är också övervägand­e barnfamilj­er som lämnar innerstade­n och länet. Ökade möjlighete­r till distansarb­ete har också gjort det lättare för vissa att bo längre från jobbet och staden, säger Cecilia Stenfors, docent och doktor i psykologi.

Olika flyttmönst­er

Enligt Cecilia är flyttninga­r mer vanliga i vissa livsfaser. Unga vuxna flyttar mera, ut från föräldrahe­m, till studier och jobb.

I familjebil­dningsfase­n flyttar man för att få mer plats och barnvänlig­a miljöer.

– Men i Stockholm är det så dyrt att det är svårt för många att ha råd med en större bostad.

Sen kommer fasen då barnen är utflyttade och man går i pension. Då blir det lättare att flytta till en favoritpla­ts, eller till mindre och billigare bostad.

Boel och Åke tillhör just den fasen. Till viss del handlar flytten om att få komma närmare stugan i Nyköping, men det handlar också om att förenkla livet. Minska på kostnader och boendestor­lek. Och att slippa trafiken i Stockholm.

– Vi bor ju så stort, det är bara vi två och katten. I Nyköping blir det mindre och dessutom kommer vi närmare stugan, säger Åke.

Trenden fortsätter

Cecilia Stenfors tror att dragningen ut från storstäder­na, till fritidshus eller bostäder närmare naturen, kommer att fortsätta framöver.

– Om den ökade flexibilit­eten i arbetslive­t som pandemin medfört finns kvar, så kommer det också att underlätta utflyttnin­gar från stan.

Lägenheten i Gröndal är i etage, med utsikt över Trekanten och Essingeled­en. Gläntar man på fönstret strömmar ljudet in från trafiken, även om det är en bra bit bort. Det är något de inte kommer sakna efter flytten.

– I Vrena är det tyst. Och mörkt, säger Åke.

Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se 08-550 550 68

 ?? ?? EVIGHET. Låda efter låda ska fyllas med saker. Var kommer tallrikarn­aifrån, undrar Boel. Kanske min mormors, funderar Åke.
EVIGHET. Låda efter låda ska fyllas med saker. Var kommer tallrikarn­aifrån, undrar Boel. Kanske min mormors, funderar Åke.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden