Mitt i Spånga

Färre har ansökt om uteserveri­ng i år

Skynda för att hitta solplats Sol och ingen vind med plats för många. Jakten på den perfekta uteserveri­ngen kan börja. Och det gäller att vara snabb, för hittills i år har färre ansökt om tillstånd för uteserveri­ng, jämfört med samma tid förra året.

- STOCKHOLM Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se

Under coronaåren skaffade sig så gott som varenda litet fik, glassbar och restaurang en uteserveri­ng. Många fick stå kvar under vintern. Allt för att minska smittsprid­ningen.

Under januari till april 2021 ansökte sammanlagt 2637 näringsidk­are om att få sätta upp en uteserveri­ng. Under hela året 2021 kom den siffran till slut upp i hela 6 922.

Trög start

I år ser det än så länge lite stillsamma­re ut. Fram till nu har sammanlagt 1 053 ansökt om tillstånd.

Det är fortfarand­e avgiftsbef­riat och man får ställa ut sin uteserveri­ng när som under året. Innan pandemin drog sommarsäso­ngen generellt i gång den 1 april och man fick snällt vänta till dess innan möblerna kom ut.

Lärt sig uppskatta solen

Valentina Ciavaglia står bakom disken på The Italian cousines på Odengatan. Hon minns hur det var på uteserveri­ngen under förra vintern.

– Det räcker med lite, lite sol för att folk ska vilja sitta ute. I Italien har vi kanske inte samma behov av att gå ut så fort solen skiner, men nu när jag bor här förstår jag det.

Ute i solen på nämnda uteserveri­ng sitter Evelina

Kindblad, Victor Brun och Eleonora Svanberg. De har just ätit lunch och Victor har bara en t-shirt under västen.

–Evelina drog med oss, säger Eleonore.

–Det är hundra procent vår nu, säger Evelina. Enligt antalet ansökninga­r var det just här, på Norrmalm, som det under 2021 fanns allra flest uteserveri­ngar inom Stockholms stad, med sina drygt 1 720 stycken.

Hittills i år har betydligt färre ansökt om tillstånd här, jämfört med förra året. .

Men alla vill ha en uteserveri­ng. I alla fall om man ska tro Li Kronstedt som sitter och pluggar med Elin Nyman på Ms Humble & Mr Frank på St.Eriksgatan.

– Alla älskar ju uteserveri­ngar och de är ofta fulla. De öppnar lite för sent, säger Li.

–Den här är ju stor och bra, och nu är det verkligen vår. Vi firar med lite bubbel medan vi pluggar, säger Elin.

Alla älskar ju uteserveri­ngar och de är ofta fulla. Det öppnar lite för sent.

 ?? ?? FIRAR. Äntligen är våren här, det firar vännerna Elin Nyman från Kungsholme­n och Li Kronstedt från Lidingö.
FIRAR. Äntligen är våren här, det firar vännerna Elin Nyman från Kungsholme­n och Li Kronstedt från Lidingö.
 ?? ?? PREMIÄR. ”100 procent vår”, säger Evelina Kindblad från Vasastan med Victor Brun från Göteborg och Eleonora Svanberg från Vasastan.
PREMIÄR. ”100 procent vår”, säger Evelina Kindblad från Vasastan med Victor Brun från Göteborg och Eleonora Svanberg från Vasastan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden