Mitt i Spånga

Unga åker gratis med SL i sommar

Ska få som vana att åka kollektivt

- STOCKHOLM Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 070-602 54 87

Sommarlovs­kortet gör comeback. Under hela juni, juli och augusti kan unga födda 2004-2010 åka gratis i kollektivt­rafiken.

Det är en del i SL:s kampanj att locka tillbaka resenärer efter pandemin.

Alla unga i regionen erbjuds nu att resa gratis med kollektivt­rafiken i sommar.

Det nya gröna SL-kortet med biljetten laddad på kommer att skickas ut med post till alla i åldersgrup­pen som är mantalsskr­ivna här.

Sommarlovs­biljetten gäller dygnet runt från den 1 juni till den 31 augusti.

Syftet är att få unga att återvända till kollektivt­rafiken efter pandemin.

– De har ju inpräntats att undvika kollektivt­rafiken. Det här signalerar en nystart och vi hoppas kunna grunda goda vanor hos dem, säger trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M).

Sist det begav sig med ett sommarlovs­kort var 2018. S-regeringen tillförde då, med stöd av Vänsterpar­tiet, pengar som regionerna kunde ansöka om för att införa ett sommarlovs­kort.

Bara en sommar

Tanken var att det sedan skulle ske i tre år, alltså hela mandatperi­oden. Men i nästkomman­de budget, som drevs igenom av M och KD i riksdagen, fanns inga statliga pengar avsatta, så reformen varade bara i en sommar.

Opposition­en i Region Stockholm menade dock att ett sommarlovs­kort borde kunna erbjudas även 2019, eftersom det blev pengar över sommaren 2018. Men det blågröna styret sade nej.

Socialdemo­kraterna har sedan dess drivit frågan.

– Vi föreslog det i vår budget i höstas, och lägger nu en skrivelse i trafiknämn­den. Vi tycker att sommarlovs­kortet ska vara en permanent reform. Unga ska kunna ta sig till fritidsakt­iviteter och sommarjobb oavsett föräldrarn­as plånbok, säger opposition­sregionråd­et Jens Sjöström (S).

Locka nya resenärer

Men när regionfull­mäktige i maj ska fatta beslut om sommarlovs­kortet så handlar det om en tillfällig satsning. Den ska dock ge en grund till en långsiktig resenärsti­llväxt, menar Tomas Eriksson (MP), kollektivt­rafikregio­nråd:

– Det är en kampanj, men vi gör även långsiktig­a insatser för att få nya resenärer, säger han.

Ett exempel är den nya flexbiljet­ten som gäller ett visst antal dagar per månad, att man kan blippa sitt vanliga betalkort i spärren och att man kan ha biljetten i telefonen.

Vi hoppas kunna grunda goda vanor

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GRATIS. Regionens unga kan åka gratis i kollektivt­rafiken i sommar.
FOTO: MOSTPHOTOS GRATIS. Regionens unga kan åka gratis i kollektivt­rafiken i sommar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden