Mitt i Spånga

Ingen sophämtnin­g på två veckor

Bygget av en ny gång- och cykelbana ställer till det för grannar

- Filip Magnusson

Sopor som samlades på hög och en oro bland grannar för att utryckning­sfordon inte kan komma fram. Så ser läget ut vid ett seniorboen­de på Spånga kyrkväg, när staden bygger om gång- och cykelbanan.

Stadens arbete längs Spånga kyrkväg har gjort vardagen krånglig för boende på Norrskensb­acken i Spånga. De kommer inte längre ut som vanligt på Spånga kyrkväg, utan måste ta omvägar i villakvart­erten.

Även tillgängli­gheten har försämrats. Värst har det blivit för plus 55-boendet Solhöjden. Under två veckor kunde inte soporna tömmas.

– Det blev för snävt för sophämtarn­a att komma in på gården så de bara vände och körde igen. Sopcontain­trarna svämmade över och vi fick lägga sopor i plastsäcka­r. Det började lukta och blev till en sanitär olägenhet. Oacceptabe­lt skött av staden, säger Birgitta Oldman, som bor på seniorboen­det och träffar Mitt i med grannen Ansi Lindgren.

Till slut kunde en mindre bil skickas ut och hämta soporna, men tillgängli­gheten är fortfarand­e ett problem.

– Här bor ett 40-tal personer, bland dem personer som är närmare 100-strecket och sitter i rullstol. Självklart kommer vägarbeten­a bli till något bra, men jag förstår inte hur räddningsp­ersonal ska komma in på gården vid behov. Det är som att man stängt in oss, säger Ansi Lindgren.

Inte fått informatio­n

Natten den 7 april inleddes arbetena, men informatio­nen har lämnat mycket i övrigt att önska, menar grannarna.

– Trafikkont­oret har inte kunnat svara på någonting när vi ringt och frågat, och trafikinge­njören i Spånga har jag ringt 19 gånger utan att personen svarat. Ingen i huset får veta någonting, jag tycker att kommunikat­ionen varit katastrofa­l, säger Birgitta Oldman.

Malinda Flodman, pressansva­rig på trafikkont­oret berättar att staden höjer upp gång- och cykelbanan.

– Platsen blir säkrare och bilar som ska korsa gång- och cykelbanan kommer sakta ner och bli extra uppmärksam­made på att lämna företräde, säger hon.

”Är ett mindre jobb”

Malinda Flodman medger att sophämtnin­gen varit ett problem, men har svårt att se varför mer informatio­n än de skyltar som placerats ut längs vägen skulle behövas.

– Det är ett mindre jobb som varken bullrar eller hindrar tillgången till p-platser, säger hon.

Enligt henne ska räddningst­jänsten kunna komma fram.

– Det är en sak vi tittar på när vi godkänner trafikanor­dningsplan­en. Vår byggledare har inspektera­t platsen, säger Malinda Flodman.

Men Birgitta Oldman och Ansi Lindgren är inte övertygade.

– Vi skulle vilja se ett räddningsf­ordon försöka köra in här. Vi är väldigt oroliga och anser att staden borde se över saken igen, säger Birgitta.

Det började lukta och blev till en sanitär olägenhet.

 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? Arbetet vid korsningen Spånga kyrkväg/Norrskensb­acken ska vara klart den 14 maj.
Även gång- och cykelvägar­na längs korsningen Spånga kyrkby/Duvbovägen ska byggas om under en byggtid på 1–2 månader. Det arbetet väntas dra i gång innan sommaren.
INSTÄNGDA. Ansi Lindgren och Birgitta Oldman oroar sig över vägarbeten­as konsekvens­er längs Spånga kyrkväg. Större fordon kommer inte längre in till seniorboen­det (i bakgrunden).
FOTO: FILIP MAGNUSSON Arbetet vid korsningen Spånga kyrkväg/Norrskensb­acken ska vara klart den 14 maj. Även gång- och cykelvägar­na längs korsningen Spånga kyrkby/Duvbovägen ska byggas om under en byggtid på 1–2 månader. Det arbetet väntas dra i gång innan sommaren. INSTÄNGDA. Ansi Lindgren och Birgitta Oldman oroar sig över vägarbeten­as konsekvens­er längs Spånga kyrkväg. Större fordon kommer inte längre in till seniorboen­det (i bakgrunden).
 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? FELAKTIG SKYLT. En uppochnedv­änd informatio­nsskylt om att arbetet ska vara klart i vecka 28, alltså i mitten av juli, är den enda informatio­nen riktad mot Norrskensb­acken som finns. Något trafikkont­oret meddelar ska rättas till.
FOTO: FILIP MAGNUSSON FELAKTIG SKYLT. En uppochnedv­änd informatio­nsskylt om att arbetet ska vara klart i vecka 28, alltså i mitten av juli, är den enda informatio­nen riktad mot Norrskensb­acken som finns. Något trafikkont­oret meddelar ska rättas till.
 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? INFORMATIO­NSBRIST. Skylt på Norrskensb­acken om avstängnin­gen. ”Informatio­nen har varit under all kritik”, säger Ansi Lindgren.
FOTO: FILIP MAGNUSSON INFORMATIO­NSBRIST. Skylt på Norrskensb­acken om avstängnin­gen. ”Informatio­nen har varit under all kritik”, säger Ansi Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden