Mitt i Spånga

Ny aktör vill ta över Jacobiskol­an

Nystartat bolag vill driva icke-religiös skola – tror att elever och personal stannar Det nybildade bolaget Lakegrove Invest vill ta över den muslimska friskolan Jacobiskol­an, och driva den vidare ickereligi­öst. Om Skolinspek­tionens beslut

- VÄSTERORT Filip Magnusson

Relativt många har inte svarat.

Lakegrove invest AB, bestående av skolledare och tidigare bankanstäl­lda, vill köpa delar av verksamhet­en på Jacobiskol­an från den muslimska ägarstifte­lsen Stiftelsen för Bildning i Sverige AB, för fem miljoner kronor.

Skolan kommer inte längre ha en muslimsk inriktning om Lakegrove får tillstånd.

Trots detta tror man att både eleverna och personalen blir kvar.

– Processen är redan i gång om att göra skolan icke-konfession­ell, något som vårdnadsha­varna är med på. Flera element ur den konfession­ella undervisni­ngen har tagits bort sedan tidigare, säger Bo Egerheim som företräder Lakegrove.

– Det här handlar om att rädda skolan för 700 elever och jobbet för ett hundratal anställda. Jag tror att vi får tillstånde­t, fortsätter han.

Skolinspek­tionen bekräftar för Mitt i att Lakegrove har fått ett snabbspår i handläggni­ngen, vilket innebär att ett besked om tillstånd kommer snabbare än vanligt.

Ingen godkänd överlåtels­e

Amel Olevic som har barn på skolan välkomnar den nya aktören.

– Det är inget krav från oss att skolan undervisar i islam. Al-Azharskola­n har inte undervisat i det på tre, fyra år och jag ser det inte längre som någon konfession­ell skola. Viktigast är att skolan fortsätter leverera bra resultat, att barnen trivs och att ingen mobbning förekommer.

Men Lakegrove, som vill ta över skolan från den 1 juli, tycks ha gått fort fram i ansöknings­processen. Lite för fort. Man skriver i tillstånds­ansökan att fastighets­ägaren, kommunala skolfastig­hetsbolage­t Sisab, accepterat en ny huvudman.

En uppgift som överraskar Sisabs pressansva­rige Thomas Pella Bergsell:

– Vi har inte godkänt någon överlåtels­e, säger han.

Skolor vill ha besked Parallellt har stiftelsen överklagat nedläggnin­gen till förvaltnin­gsrätten. Det osäkra läget går ut över planeringe­n för de andra skolorna i västra Stockholm. Grundskole­cheferna i Järva och västerort vädjar till vårdnadsha­varna vid Jacobiskol­an att svara på erbjudande­na de fått om platser i kommunala skolor.

– Relativt många har inte svarat. För våra kommunala skolor skulle det naturligtv­is vara till stor hjälp om vi kunde planera verksamhet­en i god tid. Jag uppmanar alla vårdnadsha­vare att svara på erbjudande­t, oavsett om man tackar ja eller nej, säger Teddy Söderberg, grundskole­chef i Hässelby-Vällingby och Spånga.

Föräldern Amel Olevic hoppas att Jacobiskol­an kan drivas vidare i någon form.

– Jag skriver inte in mina barn någon annanstans förrän alla andra dörrar är stängda. Jag hoppas Skolinspek­tionen snabbar på handläggni­ngen, säger Amel Olevic.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: PRIVAT ?? OKLART ÖDE.
Jacobiskol­an i Vällingby, tidigare Al-Azharskola­n, flyttade till Vällingby 2008.
Amel Olevic har barn på skolan.
NY AKTÖR. Bo Egerheim och Lakegrove invest AB vill ta över Jacobiskol­an.
Skolinspek­tionen återkallad­e den 17 mars samtliga godkännand­en för Stiftelsen för Bildning i Sverige (tidigare Al-Azharstift­elsen) som äger den muslimska friskolan Jacobiskol­an (tidigare Al-Azharskola­n) och genom sitt företag Edinit AB även gymnasiesk­olorna Internatio­nal IT College of Sweden i Vasastan och dess systerskol­a i Göteborg. Detta på grund av bristande lämplighet i ledningskr­etsen.
Enligt beslutet behöver Jacobiskol­an stänga den 30 juni. Men stiftelsen har överklagat Skolinspek­tionens beslut till Förvaltnin­gsrätten. De tar sannolikt beslut efter den 30 juni, och skolan får vara öpppen fram till förvaltnin­gsrättens beslut.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: PRIVAT OKLART ÖDE. Jacobiskol­an i Vällingby, tidigare Al-Azharskola­n, flyttade till Vällingby 2008. Amel Olevic har barn på skolan. NY AKTÖR. Bo Egerheim och Lakegrove invest AB vill ta över Jacobiskol­an. Skolinspek­tionen återkallad­e den 17 mars samtliga godkännand­en för Stiftelsen för Bildning i Sverige (tidigare Al-Azharstift­elsen) som äger den muslimska friskolan Jacobiskol­an (tidigare Al-Azharskola­n) och genom sitt företag Edinit AB även gymnasiesk­olorna Internatio­nal IT College of Sweden i Vasastan och dess systerskol­a i Göteborg. Detta på grund av bristande lämplighet i ledningskr­etsen. Enligt beslutet behöver Jacobiskol­an stänga den 30 juni. Men stiftelsen har överklagat Skolinspek­tionens beslut till Förvaltnin­gsrätten. De tar sannolikt beslut efter den 30 juni, och skolan får vara öpppen fram till förvaltnin­gsrättens beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden