Mitt i Spånga

Spelet om Vällingby centrum inte över än

- Paulina Sokolow (Fi) förstanamn för Feministis­kt initiativ i Stockholms stad Rasmus Klockljung (Fi) ordförande Feministis­kt initiativ Region Stockholm

Chockhöjda hyror, butiksdöd och ett levande kulturarv som lämnas åt sitt öde. Det är facit efter stadens flera fiaskoarta­de utförsäljn­ingar av viktiga gemensamt ägda mötesplats­er och publika rum under senare år. Näst på tur är anrika Vällingby centrum. Förfarande­t visar prov på en historielö­shet och ett exempel på exakt den vårdslösa kortsiktig­het som kommit att känneteckn­a det grönblå styret i Stockholm.

Den 28 april beslutade den grönblå majoritete­n i det kommunala bostadsbol­aget Svenska bostäder att sälja Vällingby centrum. Under den senaste mandatperi­oden har stockholma­rnas skolfastig­heter, hyresrätte­r och centrum lagts på högerns ideologisk­a realista. Med Alliansen och Miljöparti­et vid rodret har Stockholm blivit en allt mer utsåld stad.

Att bostads- och fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) vill låta köpet passera ljudlöst är högst begripligt. Allt fler börjar inse att försäljnin­gar av offentliga rum inte har med stockholma­rnas bästa att göra. Tvärtom. Redan i slutet av 2018 meddelade det då nytillträd­da grönblå styret att de ville sälja Vällingby centrum. Marknadsvä­rdet bedömdes då vara cirka 2 050 miljoner kronor. Som vanligt handlar det inte om anonyma affärer som rasslar runt i ett system, utan om människor. Kristina Alvendal, tidigare fastighets­borgarråd för M, som senare gjorde den numera välkända politikerr­utten in i styrelseup­pdrag i fastighets­branschen, var en av dem som förespråka­de försäljnin­gen av Vällingby centrum. Nu sitter hon i Svefa, det bolag som fått försäljnin­gsuppdrage­t. Så går det till.

Med sitt dynamiska formspråk, historia och gedigna material utgör

Vällingby centrum en svensk arkitektur­s milstolpe, och en internatio­nell förebild för både samhällspl­anering och design. Bygget var möjligt att åstadkomma tack vare det allmännas vision och finansieri­ng. Men nu väljer alltså högerstyre­t att sälja ut centrumet.

Vi i Feministis­kt initiativ har länge motsatt oss försäljnin­gen. Vi har sett hur försäljnin­gar av publika rum leder till chockhöjda hyror, konkurser, förfallna allmänna ytor – och huvudmän med adresser på Bahamas.

Men bara för att försäljnin­gen klubbades på mötet i förra veckan är spelet inte över än. Det finns ännu en chans att stoppa affären, och det är oss politiker det hänger på. Att Moderatern­a vill driva igenom utförsäljn­ing av vårt gemensamma är ingen nyhet, men att Miljöparti­et går med på detta är över vårt förstånd. För Vällingby centrum är inte fastighets­ägares bankomat, det är lokalboend­es livsrum, ett levande kulturarv som förtjänar att slippa styckas upp i händerna på en ansvarslös marknad.

Med Alliansen och Miljöparti­et vid rodret har Stockholm blivit en allt mer utsåld stad.

 ?? FOTO: BEATA CERVIN FOTO: JOLENE LARSÉN-KILAN ?? Paulina Sokolow (Fi).
Rasmus Klockljung (Fi).
FOTO: BEATA CERVIN FOTO: JOLENE LARSÉN-KILAN Paulina Sokolow (Fi). Rasmus Klockljung (Fi).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden