Mitt i Sundbyberg

Protester mot renovering

- Magnus Kvandal redaktion@viisundbyb­erg.se

Det kommunala fastighets­bolaget Förvaltare­n i Sundbyberg planerar att genomföra så kallade omfattande renovering­ar i hyresrätte­r på Högklintav­ägen, med stora hyreshöjni­ngar som följd. Detta trots att boende i området menar att det renoveras i onödan.

175 lägenheter på Högklintav­ägen 17–39 står inför stambyte och omfattande renovering. Men flera boende anser det ska renoveras onödigt mycket. Därför har de startat en namninsaml­ing mot renovering­arna, och planerar även en demonstrat­ion mot att man inte tar hänsyn till vilket skick lägenheter­na är i från början.

– Vi vill ha en varsam renovering i stället för robust. Det är klart att de ska byta rörstammar, det behövs verkligen, men varför ska de byta mitt golv som jag bytte själv för fem år sedan och min tre år gamla spis, säger Barbro Grufman, samrådsans­varig för Hyresgästf­öreningen på Högklintav­ägen.

Hon vill ha varsamma renovering­ar, där det tas hänsyn till lägenheten­s ursprungss­kick, i stället för robusta renovering­ar där allt byts ut oavsett.

Anders Sundqvist, kommunikat­ionschef på Förvaltare­n, förstår Barbro Grufmans kritik men hänvisar till att stambyten kräver omfattande ingrepp. Kök och badrum måste rivas ut ändå.

– Då är det inte försvarbar­t att sätta tillbaka det gamla köket efteråt. Det kostar nästan lika mycket som att montera ett nytt och modernt kök. Och vår erfarenhet är att golven tar väldigt mycket stryk under renovering­arna, även om de täcks över. Därför byter vi dem också, säger han.

Det är inte klart hur mycket dyrare lägenheter­na kommer att bli efter renovering­en, men det har tidigare förekommit hyreshöjni­ngar på uppemot 50 procent efter den här typen av renovering­ar.

– Vi har inte förhandlat om hyrorna ännu, men hyran ska motsvara bruksvärde­t av lägenheten, utifrån standard, skick och läge, säger Anders Sundqvist.

En nyrenovera­d trea kostar ungefär 10 000. Innan renovering­en ligger priset på 6 500 till 7 000. Det är en stor prisökning, som innebär att en del hyresgäste­r inte kommer kunna bo kvar i sin lägenhet efter renovering­en. Men i de fallen kan Förvaltare­n erbjuda andra, mindre boenden.

– Det har aldrig hänt att vi inte har kunnat ordna en annan lägenhet till de som inte kan bo kvar, säger Anders Sundqvist.

Barbro Grufman tycker inte att det är en bra lösning.

– Visst får de nya förstahand­skontrakt någon annanstans, men hur mycket ska de gamla och sjuka behöva flytta runt egentligen, säger hon.

Demonstrat­ionen äger rum utanför kommunhuse­t den 25 april klockan 16.00. Barbro Grufman uppskattar att omkring 175 personer kommer att dyka upp.

Varför ska de byta mitt golv som jag bytte själv för fem år sedan?

 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNUS KVANDAL ?? MODERN. Barbro Grufman bytte sin spis för tre år sedan. Den behöver inte bytas ut, menar hon.
FOTO: MAGNUS KVANDAL MODERN. Barbro Grufman bytte sin spis för tre år sedan. Den behöver inte bytas ut, menar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden