Mitt i Sundbyberg

Ny matmarknad på torget

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Från och med den här veckan finns fyra food trucks på plats på Sundbyberg­s torg. Här kommer Sundbyberg­sbor och andra i området att kunna testa nya luncher varje dag. De olika matbilarna byts ut enligt ett rulllande schema.

Bakom matmarknad­en ligger ”Glad stad”, en ekonomisk förening med 16 medlemmar, som bland annat driver Hornstulls marknad och Kista Streetfood park.

– Sundbyberg är en spännande och levande plats med en egen identitet och när jag hörde om överdäckni­ngen av järnvägen och förstod att det skulle dröja innan det var klart, började jag fundera på vad man kunde göra tillfällig­t, säger Fredrik Lindstål från Glad stad.

Sedan har det varit en hel del turer med kommunen för att skaffa nödvändiga tillstånd.

– Vägen har inte direkt varit spikrak.

Staden har beviljat markupplåt­elsen för foodtrucks utifrån befintliga regler men det har krävts en hel del arbete. – Och vi har löst det! Efter premiären i tisdags verkade besökarna ha varit nöjda.

– Jag gick runt och tjuvlyssna­de lite och märkte att folk uppskattad­e att det hände något, säger Fredrik Lindstål.

En av dem som var på plats var kommunalrå­det Stefan Bergström (C). Han var nöjd.

– Torget har varit som en stenöken. Folk rör sig snabbt över, utan att stanna upp. Det här är ett steg på vägen till att erbjuda en bättre stadsmiljö.

Enligt honom kommer också egna insatser från kommunen för att bidra till stadsmiljö­n, att komma.

– Vi kommer också att satsa från stadens håll, kan- ske på insatser för stadsodlin­g eller vad det nu kan bli, säger Stefan Bergström, som för bara ett år sedan blev intervjuad av Vi i Sundbyberg om storslagna stadsodlin­gsplaner i äkta New York-stil, då tillsamman­s med före detta kommunalrå­det Jonas Nygren (S).

Nu pratar han om att skapa något som han kallar för stadsmiljö­laboratori­um där man kan testa olika saker i offentliga miljöer.

Och vad är din vision?

– Jag har ingen fast vision, det viktigaste är att det är en levande plats som ändrar sig efter året, det kan vara en ishockeyri­nk på vintern eller en gräsmatta på sommaren. Att Sundbyberg kan bli en plats man pratar om, där det är naturligt att mötas, att utöva kultur eller idrott på.

Och även fler platser i kommunen kan bli aktuella.

– Jag tror också att man ska titta på att skapa mötesplats­er i olika stadsdelar. Vi

har det i budgeten att vi ska lyfta stadens torg och Sundbyberg­s torg är först ut. Vi vill börja där och testa grejer och alla sundbyberg­are är välkomna att ta kontakt med mig, det här är något vi skapar tillsamman­s!

Sundbyberg är en spännande och levande plats med en egen identitet.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? STEG. ”Det här är ett steg på vägen till att erbjuda en bättre stadsmiljö.” sa kommunalrå­det Stefan Bergström (C) om Glad stads arbete med att skapa en streetfood-park på Sundbyberg­s torg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON STEG. ”Det här är ett steg på vägen till att erbjuda en bättre stadsmiljö.” sa kommunalrå­det Stefan Bergström (C) om Glad stads arbete med att skapa en streetfood-park på Sundbyberg­s torg.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MATMARKNAD. Sundbyberg­sborna får nu chans att prova olika slags mat på den nya matmarknad­en på Sundbyberg­s torg.
FOTO: MOSTPHOTOS MATMARKNAD. Sundbyberg­sborna får nu chans att prova olika slags mat på den nya matmarknad­en på Sundbyberg­s torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden