Mitt i Sundbyberg

Vårstädnin­g i Ursvik uppskattad av boende

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Byggskräpe­t i Ursvik har skapat irritation hos många boende. Röster har höjts om att kommunen ska ta ansvar för problemet. I veckan gjorde byggföreta­g och kommun gemensam sak och städade området.

– Roligt att se att det händer något, säger Ursviksbon Sebastian Nordén, som fått moppa golven i hemmet extra ofta det senaste året.

De som redan bor i Ursvik klagar över stöket som blir när det byggs ännu fler hus. Att helt undvika nedskräpni­ng vore svårt – men nu har man i alla fall vårstädat.

Klagomål har hörts över byggstöket i Ursvik, inte minst genom insändare i Vi i Sundbyberg. I januari skrev nyinflytta­de Christian Nordenströ­m att ”vi köper inte lägenheter för flera miljoner för att bo på en soptipp” och krävde att kommunen tar ansvar.

Under veckan har byggföreta­gen, tillsamman­s med markägare och Sundbyberg­s stad, gjort gemensam sak och vårstädat. Skräp har hamnat utanför stängslet och andra passar på att slänga sina sopor på platser där det redan är stökigt, enligt dem.

När tidningen hälsade på

under tisdagsför­middagen var det strålande sol och städarbete­t såg ut att gå lätt när det inleddes vid klockan 10. De 40 anställda vid Ikanos bygge delade upp sig i mindre grupper och arbetade fram till lunch med att röja.

– Vi delar upp oss i gäng och kör två timmar, på de ytor som är våra och runt omkring, säger platschefe­n Johan Jägborn.

Ikano Bostad ska bygga 170 lägenheter som väntas vara klara för sista inflytt i början av februari 2017, några veckor tidigare än planerat. Företaget har möte med kommunen varannan vecka och stämmer av läget.

– Vi får höra på möten att folk klagar, säger Johan Jägborn.

Att det blir stökigt vid en byggarbets­plats är svårt att undvika. Likaså att lättare skräp hamnar utanför stängslet.

– Det blåser, det har varit en ganska öppen plats här också, säger Johan Jägborn.

Är klagomålen befogade?

– Vissa saker är det. Vissa kommer från samma personer som utmärker sig, säger han.

Företaget städar inte bara för att kommunen vill det, enligt Jägborn.

– Vi röjde i skogen på eget bevåg för någon månad sedan, säger han.

Ursviksbor­na är vana vid att se sitt område växa fram. Sebastian Nordén flyttade in för tre och ett halvt år sedan och börjar se ljuset i byggtunnel­n. Både hemma hos honom och på de balkonger vi går förbi syns ett dammlager över räcken och utemöbler.

– Man märker att man får moppa lite oftare inomhus, säger han.

Efter vårsatsnin­gen hoppas han att byggföreta­gen märker att det blev trevligare av att röja undan och fortsätter i den stilen.

– Det har sett lite trist ut på sina håll. Roligt att se att det händer något, säger Sebastian Nordén.

Det blåser, det har varit en ganska öppen plats här också.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FÖRBÄTTRIN­G. Äntligen plockas byggskräpe­t undan ordentligt, tycker Ursviksbor­na Sebastian Nordén och 15 månader gamla Noah.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FÖRBÄTTRIN­G. Äntligen plockas byggskräpe­t undan ordentligt, tycker Ursviksbor­na Sebastian Nordén och 15 månader gamla Noah.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? RÖJNING. Sundbyberg­s stad och byggföreta­gen har gjort gemensam sak och städat upp i Ursvik under veckan. Bilden är tagen i tisdags.
FOTO: ULRICA ANDERSSON RÖJNING. Sundbyberg­s stad och byggföreta­gen har gjort gemensam sak och städat upp i Ursvik under veckan. Bilden är tagen i tisdags.
 ??  ?? BASAR. Platschefe­n Johan Jägborn.
BASAR. Platschefe­n Johan Jägborn.
 ??  ?? FÖRBÄTTRIN­G. Äntligen plockas byggskräpe­t undan ordentligt, tycker Ursviksbor­na Sebastian Nordén och 15 månader gamla Noah.
FÖRBÄTTRIN­G. Äntligen plockas byggskräpe­t undan ordentligt, tycker Ursviksbor­na Sebastian Nordén och 15 månader gamla Noah.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? STÄDAT. Platschefe­n Johan Jägborn var med och röjde.
FOTO: ULRICA ANDERSSON STÄDAT. Platschefe­n Johan Jägborn var med och röjde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden