Mitt i Sundbyberg

Det bombades varje dag.

En pojkes drömmar om flykt har nu blivit en bok. Författare­n Nasser Naje Lazem kom bort från kriget och avslöjar faktiskt att historien fick ett lyckligt slut.

- Ulrica Andersson

Nasser Naje Lazem undkom kriget och blev författare

Kontraster­na i Nasser Naje Lazems livshistor­ia blir tydliga när han berättar om sin barndom i strålande solsken på en fullsatt uteserveri­ng längs Sturegatan.

När han var i sjuårsålde­rn bestod vardagen av att gå flera kilometer genom ett minfält, tillsamman­s med sin syster, för att hämta vatten. Ett krig hade avlösts av nästa och av västvärlde­ns sanktioner mot Irak.

– Det bombades varje dag. Men kriget är ingenting mot sanktioner­na, de förstör allt. Plötsligt fanns inget av det man behövde; mjölk, bröd, mediciner... Affärerna blev tomma, säger han.

Värst var att skolorna tvingades stänga – bristen på utbildning har drabbat en hel generation, berättar Nasser Naje Lazem.

Nu arbetar han åt Sundbyberg­s stad som fältassist­ent, efter avslutad socionomut­bildning. Ett av hans mål har varit att utbilda sig och därigenom skapa sig ett tryggt liv. Erfarenhet­en av att ha varit på flykt delar han med ungdomar han möter i jobbet.

Han har alltid velat vara författare. I mars blev boken ”Drömmar i vaket tillstånd” klar; drömmarna handlade om att komma bort från krig, sanktioner och kvinnofört­ryck.

Nasser Naje Lazems pappa, född 1926, bedrev en politisk kamp och blev satt i fängelse under flera decennier. Han lyckades fly på 1960-talet efter att, tillsamman­s med sina medfångar, ha grävt en tunnel ut till friheten. Det tog sex år. Pappan ville inte lämna Irak.

– Han hade kämpat hela sitt liv. Han sade att efter det han hade varit med om, fanns det inget som skrämde honom.

Men barnen ville ta sig någon annanstans. För att orka med tänkte Nasser Naje Lazem alltid att nästa stund blir bättre. Boken om detta är den första delen i en trilogi.

1998–2004 bodde Nasser Naje Lazem i Tensta. Han förstod inte hur folk kunde tycka att det mest var ”betong och fult”.

– Jag såg bara hur vackert det var. Det fanns hus utan skotthål och broar som inte hade rasat; det fanns utbildning och det serverades mat i skolan. Jag var glad så länge det gick att tända ljuset hemma och det kom vatten när man vred på kranen.

Idén att skriva föddes när Sverigedem­okraterna tog plats i riksdagen 2010. De senaste åren har han sett en främlingsf­ientlighet växa fram.

– Jag började fundera på hur jag ska få in min bild. Mitt budskap är att oavsett förutsättn­ingar och vad du har upplevt, om du kämpar och låter bli att hamna i dumma situatione­r så kan du komma framåt i livet.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FRAMME. ”Man måste vänja sig. Jag föddes mitt i kriget”, säger Nasser Naje Lazem om sin tidiga uppväxt i Irak. Nu släpper han sin första av tre böcker om barndomens drömmar, flykt och om att komma till tryggheten.
FOTO: MICHAEL FOLMER FRAMME. ”Man måste vänja sig. Jag föddes mitt i kriget”, säger Nasser Naje Lazem om sin tidiga uppväxt i Irak. Nu släpper han sin första av tre böcker om barndomens drömmar, flykt och om att komma till tryggheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden