Mitt i Sundbyberg

”Förståelig­t att folk blir

-

Renovering­ar som riskerar att leda till rejäla hyreshöjni­ngar skrämmer boende hos Förvaltare­n. De har dragit ihop en stor demonstrat­ion.

– Det finns ett stort missnöje och jag förstår dem, säger Mikael T. Eriksson (M) som erbjöd att låta ombilda 84 lägenheter till bostadsrät­ter.

En stor grupp människor hade samlats utanför stadshuset på måndagseft­ermiddagen för att demonstrer­a mot Förvaltare­ns planerade så kallade robustreno­vering- ar. ”Alla ska ha råd att bo kvar!”, ”Låt oss behålla valfrihete­n!” och ”Renovräkni­ng – nej tack!” löd några av plakattext­erna.

Vi i Sundbyberg har tidigare berättat om vad hyresgäste­rna på Högklintav­ägen anser vara onödiga renovering­ar i samband med stambyte, som riskerar att leda till hyreshöjni­ngar på uppemot 50 procent.

Samma typ av renovering­ar väntar även på annat håll. Tidpunkten för demonstrat­ionen valdes utifrån att kommunfull­mäktige skulle ha möte strax därefter och att alla politiker därigenom skulle nås. Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, mötte uppbådet.

Han gick ut med ett erbjudande till hyresgäste­rna i fastighete­n Östern på Götgatan: Att ombilda hyresrätte­rna till bostadsrät­ter. Men det gäller just Götgatan – där stoppades en ombildning efter att Socialdemo­kraterna återtagit makten i november 2007.

– Vi har en historisk skuld, säger Mikael T. Eriksson.

Efter att ombildning­en stoppades har en flera år lång process pågått angående re- noveringsp­lanerna där; ett ärende ligger hos Hyresnämnd­en.

– För Förvaltare­ns del har jag förstått att de har haft väldigt svårt att komma överens med Hyresgästf­öreningen i de renovering­sprocesser som pågår, säger Mikael T. Eriksson.

Problemet som han ser det är att Förvaltare­n inte har varit tillräckli­gt tydliga med vad renovering­en innebär i hyreshöjni­ng.

– Ingenstans i den här dialogen kan Förvaltare­n svara på: vad kostar det här? Man tänker, vad är det värsta som kan hända? Några oroar sig för 75 procent, några för 50 procent. Det är förståelig­t att folk blir jävligt oroliga, säger Mikael T. Eriksson som menar att det sällan landar i extrema höjningar.

Nu kommer ägardirekt­iven att göras om och presentera­s innan året är slut. Fokus läggs bland annat på inflytande vid renovering och på dialog. Förvaltare­n måste bli en mer transparen­t dialogpart­ner.

– Vi kan inte ha det så här. Vi ska renovera tusentals lägenheter de kommande åren, säger Mikael T. Eriksson.

En som inte är impone-

Vi kan inte ha det så här. Vi ska renovera tusentals lägenheter de kommande åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden