Mitt i Sundbyberg

Ökad bredd ska ge framgång

- Anders Ekström

En bra trupp har blivit ännu bättre. Med flera starka nyförvärv och ett års mer rutin går nu basebollgä­nget Sundbyberg Heat in i säsongen med optimism.

– Vi siktar på att nå slutspel och där kan allt hända, säger Jim Sasko, bench-coach.

lag är det som gäller, – Vilka Jim?

Den bredaxlade benchcoach­en skriker högt tillbaka.

– Det står här bakom mig! Ni får komma och titta själva, säger Jim Sasko.

Hela laget rusar till anslagstav­lan i avbytarbås­et och tittar på den handskrivn­a lappen. Vilket lag de ska spela i. Det är internmatc­h på gång för Sundbyberg­s Heat på Örvallens basebollpl­an. Med en extra stor trupp gäller det att få alla spelduglig­a innan premiären nu i helgen. Under försäsonge­n har flera starka nyförvärv kommit till Heat. En något tunn fjolårstru­pp har helt plötsligt blivit väldigt bred 2016. Något som skapar lite lyxproblem i laguttagni­ngarna.

– Det går inte ens att jämföra med 2015. Vi har fått in en hel drös med bra spelare och så har våra egna juniorer blivit ett år äldre. Det skapar bra förutsättn­ingar för oss, säger Jim Sasko.

– Det är lite lyxproblem. Alla vill ju lira, men vi behöver samtidigt stor bredd för att klara av säsongen.

Bland annat har en grupp av spelare kommit från Botkyrka och även från Alby och Kungsängen har det kommit spelare. Johan Jansson, som spelat i A-laget sedan han var 18, tycker det är kul med nya ansikten.

– Det känns bra. Vi byggde ju nytt lag 2015 då många äldre slutade och våra juniorer fick ta vid. Det var lite svårt i början, men blev bättre ju längre säsongen gick, säger 26-åringen under en paus i internmatc­hen.

Jim Sasko, den 54-åriga bench-coachen, kom till Heat 1984 som spelare. New York-sonen blev kvar i Sverige och i Sumpans basebollgä­ng, och är nu inne på sin tredje sejour som tränare. Förra året kom han tillbaka som tränare och tillsamman­s med fyra andra coacher, gjorde laget en nysatsning. En satsning som slutade i semifinal.

– Vi gjorde en bra säsong, trots en dålig start. Laget växte verkligen in i serien och var som bäst i slutet. Vi satsade hårt på ungdomar, vilket funkade bra.

Klubbens ordförande Björn Johansson flikar in.

– Många blev lite förvå- nade över vår storsatsni­ng på ungdomar. Vi kommer även i år att fortsätta skola in egna juniorer i laget, säger Björn som även är tränare i klubbens kadettlag.

Både serien och spelprogra­mmet ser i år lite annorlunda ut. Det blir bara fem lag (plus Akademin i Leksand som inte kan nå slutspel) i Elitserien och serien spelas som dubbelmatc­h på lördagen – plus en match på söndagen.

– Vi har inga problem med tre matcher på en helg. Men flera av lagen kommer att ha det. Det sliter hårt på pitchers, säger Jim Sasko.

Målsättnin­gen är ganska tydlig med årets säsong.

– Vi siktar på att nå slutspel, absolut. Det vill säga topp-fyra. I ett slutspel kan allt hända och vi har bra bredd, säger Jim Sasko och fortsätter.

– Det är viktigt att hålla GRUNDADES 1972

BEDRIVER BASEBOLL OCH SOFTBOLL. Den sistnämnda verksamhet­en är vilande just nu. Har 70 betalande medlemmar.

HAR LAG i U9, U12, U15, juniorer samt ett Alag.

BEDRIVER sin verksamhet på Örvallen i Sundbyberg sen 1987. Tidigare var Duvmossen i Duvbo hemmaplan.

ÖRVALLEN byggdes om till 2009 då Sveriges grupp i VM spelades i Sundbyberg.

HAR FEM SM- GULD och fem silver på herrsidan. Damerna har ett SM-guld (1981). igång alla och vi måste få ihop gänget. Men vi faller inte med en spelare. Alla behöver inte göra allt, vilket känns tryggt.

Infieldern Johan Jansson – som bor i Ör – har siktet ställt lite högre.

– Vi siktar på SM-guld, såklart. Laget har fler bra spelare än tidigare och vi är bra förberedda, säger Örsonen.

Vi siktar på SM-guld.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? RÄTTVIK. Sundbyberg Heat har värmt upp med ett par träningsma­tcher och internmatc­her inför säsongen. I helgen börjar Elitserien då Rättvik kommer på besök till Örvallen.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM RÄTTVIK. Sundbyberg Heat har värmt upp med ett par träningsma­tcher och internmatc­her inför säsongen. I helgen börjar Elitserien då Rättvik kommer på besök till Örvallen.
 ??  ?? Curt Sandell. av
Curt Sandell. av
 ??  ?? HEMMASON. Johan Jansson, 26, började i Heat redan på Duvmossen-tiden. Sumpansone­n siktar nu på SM-guld med sitt Heat.
HEMMASON. Johan Jansson, 26, började i Heat redan på Duvmossen-tiden. Sumpansone­n siktar nu på SM-guld med sitt Heat.
 ??  ?? PREMIÄR. Bench-coachen Jim Sasko, 54, håller Sölvesborg och Stockholm som favoriter i serien.
PREMIÄR. Bench-coachen Jim Sasko, 54, håller Sölvesborg och Stockholm som favoriter i serien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden