Mitt i Sundbyberg

Grannen håller tjuven borta under semestern

- FOTO: MOSTPHOTOS Felicia Karlsson felicia.karlsson@direktpres­s.se

Semesterti­der är inbrottstj­uvens bästa tid. Vi i Sundbyberg har kontaktat lokalpolis­en Kerstin Malm som ger sina bästa tips för att minimera risken för inbrott i sommar.

Kerstin Malm jobbar som lokalpolis i Solna och Sundbyberg, med ansvar för grannsamve­rkan. Enligt henne är det bra att samverka med grannarna för att hålla tjuven borta.

– Det finns folk som har inbrott medan de är nere i tvättstuga­n. Därför är det viktigt att tänka på att låsa om sig och skaffa fönsterlås. Kolla så att nyckeln inte sitter kvar i dörrlåset, det är inte trevligt med påhälsning mitt i natten, säger hon.

I Sundbyberg var det Ursviksomr­ådet och Duvbo som var värst drabbat av bostadsinb­rott under förra året. Grannsamve­rkan startade upp i områdena, som en åtgärd. Sedan dess har inbrottsst­atistiken inte skilt sig från övriga Sundbyberg. Men det är först efter semesterti­derna som anmälninga­r om inbrott ramlar in hos polisen. För när huset står tomt passar tjuven på.

– Meddela grannen när du reser bort. Vi behöver bry oss om varandra mer och dessutom lär du känna grannen på köpet när ni pratar. Det är lättare att hålla koll på vad som händer i kvarteret om man gör det tillsamman­s.

Parkera din bil på grannens uppfart om de är bortresta och häng tvätt på deras tvättlina. Det vilseleder tjuven. Anteckna registreri­ngsskylten på okända bilar som kör runt i ditt bostadsomr­åde och hur människorn­a i bilen ser ut. Ring sedan till polisen och uppge informatio­nen eller besök polisens hemsida och maila in den.

– Om du ser något miss-

Grannsamve­rkan kan vara ett bra sätt att hålla tjuven borta under semestern. tänkt i ditt bostadsomr­åde så ring 112 eller 114 14. Hellre ringa en gång för mycket än för lite. Polisen har inte möjlighet att vaka överallt, då måste allmänhete­n samverka.

Ett annat tips är att låsa in eller låsa fast stegen, i stället för att låta den ligga löst på gården.

– En del husägare har undervånin­gen larmad, men inte övervåning­en. Om det då ligger en stege lös någonstans använder de sig av den för att komma in.

Minskar inbrott grannsamve­rkan? med

– Grannsamve­rkan har definitivt en inverkan. Inbrott minskar med 24 procent där man väljer att organisera sig med grannsamve­rkan. Folk blir mer vaksamma och reagerar när något underligt händer i området. Men det gäller att människorn­a i bostadsomr­ådet verkligen engagerar sig också.

 ??  ?? GRANNSAMVE­RKAN.
GRANNSAMVE­RKAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden