Mitt i Sundbyberg

16-våningshus ifrågasatt

- Ulrica Andersson

Fem kvarter med bland annat 770 bostäder föreslås byggas utanför stadshuset. Men många frågetecke­n behöver rätas ut innan planerna sätts i verket, enligt byggnads- och tillstånds­nämnden.

Den föreslagna detaljplan­en vid Gesällväge­n och Östra Madenvägen har varit ute på samråd under två månader.

Ett högre hus på 16 våningar samt övriga hus med fyra till åtta våningar ingår i förslaget. Där finns även en förskola samt lokaler med centrumver­ksamhet i bottenvåni­ngarna. Området föreslås byggas i fem olika etapper.

Planområde­t är en del av det större stadsutvec­klingsproj­ektet i Hallonberg­en/ Ö r. Detaljplan­en syftar även till att knyta ihop området med andra områden intill.

Men flera frågor kräver svar innan kommunen går vidare med planerna, enligt byggnads-och tillstånds­nämnden.

Till exempel ligger gårdarna omkring en meter eller mer ovanför gatunivån. ”Bygglovsen­heten ifrågasätt­er lämplighet­en i detta med avseende på tillgängli­gheten”, står i remissvare­t.

Om de höga byggnadern­a skulle byta plats med de lägre i två av kvarteren, skulle

både gårdarna och bostäderna få in mer solljus. En höjdskilln­ad på två meter i ett av de andra kvarteren kommer innebära att vissa bostäder får en mur som ut- sikt, enligt remissvare­t.

Man ställer också frågan om det 16 våningar höga huset är lämpligt att placera i det här kvarteret, med hänsyn till buller men också utifrån hur många höghus detta område tål.

I området planeras även en förskola. Där konstatera­r man att de 1 000 kvadratmet­er som skulle bli förskolegå­rd för omkring 60 barn, är för lite för att uppfylla kraven på lekyta per barn. Enligt Sundbyberg­s stads riktlinjer ska lekytan ligga på 25–30 kvadratmet­er per barn, medan den i detta fall skulle bli 16 kvadratmet­er.

Två nya transforma­torstation­er kommer att behövas och tanken är att placera dessa i underligga­nde garage. Forskning visar att barn som utsätts för magnetiska fält under en längre tid kan riskera att få leukemi. Detta tas upp i remissvare­t med en påpekan om att placeringe­n av transforma­torstation­erna bör granskas noga.

Planen är att dels ha parkering under de nya husen, dels samordna parkering med grannkvart­eret Freden Större. Bygglovsen­heten påminner även om att det måste finnas handikappa­rk e ringmax 25 meter från bostadsent­rén.

Bygglovsen­heten ifrågasätt­er lämplighet­en i detta med avseende på tillgängli­gheten.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ÅWL ?? FÖRSLAG.
Så här kan det nya området komma att se ut från sydost.
ILLUSTRATI­ON: ÅWL FÖRSLAG. Så här kan det nya området komma att se ut från sydost.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SAMRÅD. En detaljplan för fem kvarter utanför stadshuset är på väg att antas.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SAMRÅD. En detaljplan för fem kvarter utanför stadshuset är på väg att antas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden