Mitt i Sundbyberg

Fler kompisar i Sundbyberg

- Jonas Carlsson

Projektet Kompis Sundbyberg har blivit en succé. Många nyanlända har matchats ihop med svensktala­nde Sundbyberg­sbor.

Nu har det gått ett år sedan projektet kompis Sundbyberg satte igång mellan Sundbyberg­s stad och frivilligo­rganisatio­nen Tillsamman­s Sundbyberg. Vi i Sundbyberg besökte ettårsfira­ndet. Målet var från början att sammanföra nyanlända Sundbyberg­sbor och etablerade svensktala­nde personer från kommunen. Ett år senare har 70 kompispar ”satts ihop” och många av dessa personer träffar varandra än idag. Det finns dock ett vanligt problem som gör att kompisarna inte kan fortsätta ses.

– Problemet är tid. Även

Det har Siv Blomberg med sin vän Beatrice från Spanien.

de nyanlända har mycket att göra, säger projektled­aren Åse Fougner och hänvisar till att de har SFI och andra nödvändiga aktivitete­r för att komma in i samhället.

Av kompismöte­na får de nyanlända lära sig vanliga begrepp som är nödvändiga i vardagen och att få hjälp med hur samhället i Sverige fungerar, exempelvis i kon- takt med myndighete­r. Det har Amanuel Meskel Berhane från Eritrea fått uppleva. Han har träffat sin kompis Jesper i ungefär tio månader.

– Vi ringer varandra, vi skickar sms och ibland träffas vi, säger han och påpekar att det är viktigt för honom att lära sig om det svenska samhället.

För svenskar går det också att få ut saker av att ses. Det kan vara intressant att jämföra olika kulturer och samhällen. Siv Blomberg har träffat sin kompis Beatrice från Spanien i lite drygt ett år och de ses nästan varje vecka

– Vi pratar om samhället, olika kulturer, socialpoli­tik, hur skolor ser ut, familjeliv, miljöpolit­ik och värderings­frågor, säger Siv Blomberg.

Projektet ska nu bli en tydligare del av kommunens arbete och inte bara vara ett projekt, men fortfarand­e i samarbete med Tillsamman­s Sundbyberg. Åse Fougner lämnar nu över ledningen av arbetet till Hamda Aden, flyktingse­kreterare på kommunen. Hon är exalterad över att få fort- sätta arbetet.

– Jag tycker att detta är ett fantastisk­t initiativ, det är kul att ta över ett redan väl fungerade projekt. Vi har också redan fått in fler intressean­mälningar (från potentiell­a kompisar reds. anm.), säger Hamda Aden.

 ??  ??
 ??  ?? SAMHÄLLSSA­MTAL.
SAMHÄLLSSA­MTAL.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KOMPISAR. Samtal under ettårsfira­ndet av Kompis Sundbyberg. Amanuel Meskel Berhane från Eritrea är mannen längst till höger.
FOTO: JONAS CARLSSON KOMPISAR. Samtal under ettårsfira­ndet av Kompis Sundbyberg. Amanuel Meskel Berhane från Eritrea är mannen längst till höger.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? LEDARE. Hamda Aden tar över Åse Fougners jobb.
FOTO: JONAS CARLSSON LEDARE. Hamda Aden tar över Åse Fougners jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden