Mitt i Sundbyberg

Ombildning eller inte på Lötsjöväg

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

De 463 lägenheter­na på Lötsjöväge­n i Hallonberg­en ska säljas. Men även om processen närmar sig slutskedet återstår många frågetecke­n för de boende.

– Jag börjar bli gammal. Man blir lite orolig, säger hyresgäste­n Lars Lindgren.

Nyligen hölls köpestämma­n där en majoritet av de boende på Lötsjöväge­n röstade ja till att gå vidare med ombildning­en från hyresrätte­r till bostadsrät­ter.

En av de åtta hyresgäste­r som aktivt röstade nej är Susanne Andersson.

– Men jag kommer nog köpa min lägenhet ändå. Jag vet inte om jag vill vara hyresgäst hos mina grannar, säger hon.

Nu har de boende fått veta vad de kommer att få betala för sina lägenheter. De som är intressera­de av att köpa har några månader på sig att kolla med banken vad de har för möjlighete­r att få lån, innan ett slutgiltig­t beslut tas.

Månadskost­naden kommer att ligga på ungefär samma summa som hennes nuvarande hyra. Även om hon tycker att lägenheten kommer bli förhålland­evis billig – omkring 1,4 miljoner kronor för en tvåa – är hon inte säker på att det är en bra affär. Hon är orolig för att de framtida kostnadern­a byg- ger på en glädjekalk­yl.

Många av de som röstat ja till ombildning­en är ute efter att sälja och tjäna en slant, tror Susanne Andersson.

– Det är inte ett så högattrakt­ivt område, men det kan ju bli.

Hon tycker att kommunen tänker fel när man vill göra om befintliga hyresrätte­r till bostadsrät­ter.

– Bygg bostadsrät­ter istället. Nybyggda hyresrätte­r blir jättedyrt att hyra.

Siw Dalundh har bott på Lötsjöväge­n i snart 28 år. Hon är emot ombildning­en och tänker på att många unga som är utan lägenhet får skuldsätta sig med ett bostadslån när antalet hyresrätte­r minskar.

– Är det en hyresrätt ska det vara så, säger hon.

Kommer du köpa din lägenhet?

– Nej, aldrig. En som ställer sig tvekande till båda alternativ­en är Lars Lindgren.

– Om man inte hade sålt, hade det nog blivit totalrenov­ering. Vad hade hyran blivit då, 8 000 kronor i månaden för en tvåa? Jag har varit på möten ordnade av båda sidor. Man blir inte klokare av det, säger han.

Han undrar nu om budgeten håller för de upprustnin­gar som behövs och om det går att få lån. Av de unga som bor på Lötsjöväge­n tror han att det är många som köper för att sälja och flytta om ett par år.

– Jag har aldrig bott i bostadsrät­t förut. Man vet inte hur det blir, säger Lars Lindgren.

Jag vet inte om jag vill vara hyresgäst hos mina grannar.

 ??  ??
 ?? FOTO:MICHAEL FOLMER ?? BLANDAT. En majoritet har röstat ja för ombildning på Lötsjöväge­n. Men andra hyresgäste­r är oroliga.
FOTO:MICHAEL FOLMER BLANDAT. En majoritet har röstat ja för ombildning på Lötsjöväge­n. Men andra hyresgäste­r är oroliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden