Mitt i Sundbyberg

Artighetsf­raser och tårtkalas

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se 070-78 72 078

Efter ett år vid makten firade den grönblå koalitione­n, M, MP, C, L och KD, med tårta. Opposition­en var inte lika road.

Tårtkalase­t i stadshuset­s kafé, som hade hållits en timme före mötets början på måndagskvä­llen, möttes av kritik. Fullmäktig­es ordförande, Christina Fjellström (S), markerade inlednings­vis:

– Fullmäktig­e är till för alla. Vi har inte brukat lyfta fram partipolit­iska banderolle­r i samband med fullmäktig­e.

Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, försvarade firandet av koalitione­ns resultat efter första året vid makten.

– Vi ville fira att vi har roligt ihop och har åstadkommi­t bra saker. Tråkigt om Socialdemo­kraterna har synpunkter på det, säger han.

De flesta av kvällens ärenden klarades av utan debatt. Förändring­ar i budgeten, som berodde på en uppdaterad befolkning­sprognos, togs upp som ett anmälnings­ärende.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet hade velat att fullmäktig­e skulle få fatta beslut i frågan och hänvisar till kommunalla­gen.

– Den som betvivlar att vi är på rätt sida lagen kan överklaga, svarade Mikael T. Eriksson.

Han anser att oppositio- nen skulle ha sagt till tidigare.

– Kommunen är lite som en atlantånga­re, sade han.

I en interpella­tionsdebat­t krävde opposition­srådet Jesper Wiklund (V) svar på hur det går att ta fram en handlingsp­lan för att motverka hemlöshet, hos bland andra fattiga EU-medborgare som befinner sig i Sundbyberg.

– Vi har en handlingsp­lan, som jag noterar att Vänsterpar­tiet ställde sig bakom i nämnden. Det kan vara så att Jesper hade velat ha ett annat svar, sade Josefin Malmqvist (M), socialoch arbetsmark­nadsnämnde­ns ordförande.

I den handlingsp­lanen hade Vänsterpar­tiet däremot velat ha tydligare skrivelser just kring hur man ska agera för att hjälpa fattiga EUmedborga­re. I ett ledamotsin­itiativ från våren 2015 av de då styrande partierna står att man ska ge i uppdrag till förvaltnin­gen att ta fram en plan för detta. Initiative­t fick stöd av MP och L av opposition­spartierna i kommunstyr­elsen; M deltog inte i beslutet.

Efter att en majoritet i fullmäktig­e ansåg att interpella­tionen var besvarad, undrade Peter Schilling (S) om det gick att reservera sig mot detta. Christina Fjellström svarade att det mest var av artighet som frågan ställdes.

– Ibland är vi artiga mot varandra, sade hon.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? INTERPELLA­TION. Opposition­srådet Jesper Wiklund (V) vill ha tydligare besked från politiskt håll vad kommunen ska göra för fattiga EU-medborgare.
FOTO: ULRICA ANDERSSON INTERPELLA­TION. Opposition­srådet Jesper Wiklund (V) vill ha tydligare besked från politiskt håll vad kommunen ska göra för fattiga EU-medborgare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden