Mitt i Sundbyberg

Stort steg framåt för tvärbanans Kistagren

- Ellinor Prawitz

I veckan blev det klart att landstings­styrelsen har röstat ja till utbyggnade­n av tvärbanans Kistagren. Nu återstår endast landstings­fullmäktig­e innan den omdebatter­ade miljardsat­sningen kan gå från ord till handling.

Nu har sträckning­en av tvärbanans Kistagren klubbats igenom i landstings­styrelsen, en satsning på 4,9 miljarder. Det betyder att bara ett godkännand­e i landstings­fullmäktig­e nu återstår, innan utbyggnade­n klappad och klar.

– Det är ett viktigt steg framåt – med landstings­styrelsens beslut står ärendet verkligen på tröskeln till det sista beslut som behövs för att dra igång bygget, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd i Stockholm. är

Hela Kistagren var först på väg att försenat med en byggstart först år 2022. Att den nu kan börja byggas redan nästa år är på grund av en blockövers­kridande överenskom­melse mellan Alliansen och Miljöparti­et i landstinge­t om att höja SLtaxan för att kunna finansiera satsningen.

– Vi är väldigt glada över att beslutet är fattat och att vi kan förverklig­a den här viktiga kollektivt­rafiksatsn­ingen. Och genom den överenskom­melsen som vi har gemensamt så kommer det ju bli ett bra beslut för att kunna genomföra det här på riktigt, säger Malin Karlsson, trafikpoli­tisk talesperso­n för Miljöparti­et.

 ?? FOTO: &RUNDQUIST ?? SKISS. Landstings­styrelsen godkände idag utbyggnade­n av tvärbanans Kistagren. Här är en visionsski­ss över stationen vid Solvalla.
FOTO: &RUNDQUIST SKISS. Landstings­styrelsen godkände idag utbyggnade­n av tvärbanans Kistagren. Här är en visionsski­ss över stationen vid Solvalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden