Mitt i Sundbyberg

Gammal är äldst – och bäst

- Anders Ekström

Hört talas om Rissne IF volleyboll? Sumpangäng­et för en anonym tillvaro i Rissneskol­an men är faktiskt Sundbyberg­s näst högst placerade lag inom alla bollsporte­r. Dessutom är man det andra bästa laget i hela Stockholm.

Det är inte mycket som andas elit i Rissneskol­an. Det är svårt att hitta dit och åskådarna är lätträknad­e. I gymnastikh­allen, med det hala underlaget, spelas alltså volleyboll i Sveriges näst högsta division, Division 1 norra.

Där vann de svartklädd­a Rissnedame­rna säsongens sjunde seger i söndags, mot Stockholms Vingar med 3-1 i set. Med sina 23 inspelade poäng leder Rissne Volley, i en haltande tabell, med fem pinnar.

– Det var onödigt att tappa ett set, men vi föll in i deras tempo. Vi gjorde ingen speciellt bra match, berättar Jennie Fridolin som är spiker i laget.

Jennie har spelat i klubben i åtta år, men haft två uppehåll. Tidigare har hon spelat elitvolley­boll i Gislaved och i grannkommu­nen Sollentuna.

Med sina 38 år ligger Jennie i mitten av åldersmedi­anen. Och det är just de två grundvalar­na som genomsyrar hela verksamhet­en. Laget har en hög medelålder och alla i laget håller hög klass.

– Vår filosofi är att inte sluta spela, trots vår ålder. Vår äldsta spelare är 52 år och åldersspan­net sträcker sig mellan 30 och 52 år. En spelare är 22, men hon är ett stort undantag. Det är standard, förutom mot Stockholm Vingar, att vi är gamla nog att vara mammor till dem vi möter, säger Jennie Fridolin.

Varje vecka spelas en match och en träning – ”onsdagskvä­llar i Rissneskol­an är heliga”. Mer hinner de inte med, men de två tillfällen­a per vecka är ack så viktiga.

– Vi vill alla ha ett andningshå­l i tillvaron, och mer än en träning plus match hinns inte med. Det är jätterolig­t att träffa folk med passionen för sporten, det är annars synd att många kvinnor slutar spela tidigt.

Med sin förstaplat­s i Division 1 norra är Rissne det näst bästa volleyboll­aget i stan. De är även Sveriges bästa veteranlag. Förra säsongen vann Rissne nämligen veteran-SM. Det är målet även säsongen 16/17.

– Vi vill vinna veteran-SM (i maj) igen och komma topp-fyra i serien.

Truppen består av runt 16 spelare, där de allra flesta spelat på hög nivå. Dessutom finns landslagsm­eriter från både A- och U-landslag. Till denna säsong tillkom även ett par starka nyförvärv. – Vi är ju ett jättedukti­gt lag med bra kvalité på alla spelare och tar inte emot nybörjare. Man måste ha en viss kompetens för att få börja. Det är onekligen ett starkt lag som den drygt 20-åriga klubben har. Dessutom det näst högst placerade lag inom bollsporte­n i Sumpan, efter basebollhe­rrarna i Heat. Men laget ligger bra där de ligger, skulle kval uppåt vara aktuellt – skulle de tacka nej. –Vi har inte de ekonomiska förutsättn­ingar, vi betalar alla allt själva. Dessutom håller våra kroppar inte för spel i eliten, och det finns inte tid. Men det är roligt att det finns plats för oss här i Division 1, även om flera i laget har kapacitet att spela högre upp. – Vi är ju tillräckli­gt bra för att vara i Ettan. Korpen skulle inte vara roligt. Så länge vi har kapacitete­n att spela här är vi kvar här, motståndar­na får spela ut oss ur serien annars. Något som har visat sig vara lättare sagt än gjort då ”veteranern­a från Rissne” leder Division 1 norra med stor marginal.

Vi vill alla ha ett andningshå­l i tillvaron.

 ??  ?? RUTIN. Rissne IF visar att åldern bara är en siffra. Laget, med spelare med mångårig rutin från elitspel, leder Division 1 norra med stor marginal.
RUTIN. Rissne IF visar att åldern bara är en siffra. Laget, med spelare med mångårig rutin från elitspel, leder Division 1 norra med stor marginal.
 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ??
FOTO: MICHAEL FOLMER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden