Mitt i Sundbyberg

Omsorg nattetid – med brasklapp

- jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Ett antagande för nya riktlinjer till heldygnsom­sorgen Ugglan kanske inte låter så dramatiskt. Men Vänsterpar­tiet menar att ett stycke i texten misstänkli­ggör föräldrar.

– Tror de att föräldrarn­a går och tar en öl?, frågar sig opposition­srådet Jesper Wiklund (V).

Många föräldrar som måste jobba natt och kväll lämnar sina barn på ”nattiset” Ugglan. Vänsterpar­tiet har i ett yrkande klagat på en formulerin­g om dessa föräldrar.

Det står bland annat att föräldrarn­a i första hand själva i första hand har ansvar för omsorg om sitt barn genom sitt eget sociala nätverk som släkt och vänner. Föräldrarn­as ansvar betonas också.

Vänsterpar­tiet tycker att detta är att moralisera över och misstänkli­ggöra föräldrar, när de i själva verket måste arbeta dessa tider. Partiet frågar sig också varför det skulle vara skillnad mot att lämna ifrån sig sitt barn om man arbetar dagtid.

– Det är ett väldigt miss- tänkliggör­ande av människor som arbetar, att de inte skulle vilja ha sina barn hos sig, menar Jesper Wiklund.

Sophie SIlverryd (M) är ordförande i förskolenä­mnden och tillhör den politiska ma- joriteten. Hon förstår inte kritiken.

– Den är mycket märklig, jag förstår den överhuvudt­aget inte, säger hon.

Hon står bakom formulerin­gen att det faktiskt är bäst att lösa det inom familjen först.

– I första hand måste man lösa det inom familjen. Ett barn mår bättre av att sova hemma på natten, säger Sophie Silverryd och tillägger att Ugglan självklart är till för dem som behöver det nattetid och att föräldrar som jobbar natt är välkomna dit med sina barn.

I första hand måste man lösa det inom familjen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NATTJOBB. Vänsterpar­tiet har i ett yrkande klagat på en formulerin­g om föräldrar som jobbar natt i ett antagande för nya riktlinjer till heldygnsom­sorgen.
FOTO: MOSTPHOTOS NATTJOBB. Vänsterpar­tiet har i ett yrkande klagat på en formulerin­g om föräldrar som jobbar natt i ett antagande för nya riktlinjer till heldygnsom­sorgen.
 ??  ?? Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KRITIK. Jesper Wiklund (V).
FOTO: ULRICA ANDERSSON KRITIK. Jesper Wiklund (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden