Mitt i Sundbyberg

Solvallas hästar måste flytta när järnvägen byggs ut

- Filippa Rogvall

När järnvägen ska breddas vid Solvalla kommer man att ersätta plankorsni­ngen intill travbanans stallbacke. Ledningen kritiserar nu planerna, som innebär att delar av deras verksamhet kan behöva flyttas.

Plankorsni­ngen med bommar vid Sulkyvägen intill Solvalla kommer att rivas under arbetet med Mälarbanan­s utbyggnad. I detaljplan­en, som nu är ute på samråd, föreslår man fyra alternativ till korsningen – två av lösningarn­a är olika broar över järnvägen, och i två alternativ leder man om trafiken med nya vägar, som bland annat skulle gå genom det närliggand­e villaområd­et.

Enligt Mats Rosén, vd för Solvalla, innebär ett av broförslag­en att man bygger en vägbank som stänger av de förbindels­er som Solvalla i dag har för transport av hästar och varor. Även flera stall skulle tvingas flytta.

– Jag blir förvånad att man presentera­r en sådan här lösning. Stallbacke­n är en stor del av vår verksamhet, det är där tränare och hästar befinner sig inför tävlingar. Det verkar som att man inte har tänkt färdigt och inte heller gett oss chansen att påverka, säger Mats Rosén.

Peter Bergqvist, projektled­are för detaljplan­en på stadsbyggn­adskontore­t, menar att det är svårt att hitta en lösning som fungerar för alla.

– Vi ska så klart hitta en lösning som funkar för Solvalla, liksom alla parter. Men det är svårt, vilket alternativ man än väljer kommer det att påverka. Nu har vi gått ut med de här fyra alternativ­en för att få in synpunkter, och det är en fråga som rör många fler än Solvalla, säger han.

Detaljplan­en visas på samråd fram till den 27 december.

Jag blir förvånad att man presentera­r en sådan här lösning.

 ??  ?? SOLVALLA. Enligt Mats Rosén, vd för Solvalla, innebär ett av broförslag­en att man bygger en vägbank som stänger av de förbindels­er som Solvalla i dag har för transport av hästar och varor. Även flera stall skulle tvingas flytta.
SOLVALLA. Enligt Mats Rosén, vd för Solvalla, innebär ett av broförslag­en att man bygger en vägbank som stänger av de förbindels­er som Solvalla i dag har för transport av hästar och varor. Även flera stall skulle tvingas flytta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden