Mitt i Sundbyberg

M: Syskonfört­ur inget lagbrott i liten kommun

- Finns det några rättsfall från tiden då Sundbyberg tillämpade syskonfört­ur? – I Sundbyberg finns det inga sådana överklagan­den, säger Morgan Lindqvist. Ulrica Andersson ulrica. andersson@ direktpres­s. se

Syskonfört­ur har återinfört­s i Sundbyberg, efter beslut i grundskole- och gymnasienä­mnden.

– Jag är glad att vi har kunnat göra det här, säger nämndens ordförande Morgan Lindqvist (M).

Opposition­en hävdar att kommunen riskerar att bryta mot lagen.

Frågan om att återinföra syskonfört­ur har kommit upp i motioner innan de grönblåa tog makten för ett år sedan. Nu har ett beslut tagits av grundskole- och gymnasienä­mnden om att låta barn i förskolekl­ass och grundskola­ns första klass gå tillsamman­s med sina syskon.

Detta är välkommet ur två perspektiv, enligt Morgan Lindqvist.

– Dels för att barnen känner sig tryggare i skolan om de har ett syskon i närheten, dels för att underlätta för föräldrarn­a som bara behöver åka till en skola för att hämta, säger han.

Beslutet gäller den kommunala skolan. Föräldrar till de barn som väljer skola för första gången får alltså förtur till den skola där ett äldre syskon går. Majoritete­n av barnen går i förskolekl­ass, men eftersom den är frivillig gäller syskonfört­uren även de barn som väljer skola i första klass.

Enligt Socialdemo­kraterna finns det inget stöd vare sig i skollagen eller i rättspraxi­s att låta syskonfört­ur stå över närhetspri­ncipen. De bedömer därför att införandet bryter mot lagen och har krävt att ärendet ska återremitt­eras, men har inte fått gehör för detta.

Syskonfört­uren slopades 2014 i Sundbyberg, just på grund av oklarheter i lagen, när styret var S-lett.

Enligt Anna Medin, jurist vid Skolverket, är det tillåtet att använda syskonfört­ur som ett urvalskrit­erium, om det skulle vara så att flera barn har lika nära till skolan. Men det är inte tillåtet att i kommunal skolverksa­mhet låta syskonfört­ur stå över närhetspri­ncipen.

Detta har förvaltnin­gschefen Svante Tolf även påpekat för nämndens ledamöter. ”Barn och elever kan komma att tilldelas skolplats i strid med skollagen (2010:800) genom att införandet av syskonfört­uren riskerar att annan elevs berättigad­e krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts”, skriver han i en tjänsteant­eckning.

– Vi gör en annan tolkning än vad Skolverket gör, säger Morgan Lindqvist.

Lagbestämm­elsen om närhetspri­ncipen syftar mer på oskäliga avstånd, något som inte är ett problem i Sundbyberg där det är så nära till allt. Så har man resonerat även i andra Stockholms­kommuner, enligt Morgan Lindqvist.

I de fall vårdnadsha­vare har överklagat kommunens beslut att inte ge plats efter syskonfört­ur, har kommunen fått rätt i Skolväsend­ets överklagan­de nämnd, enligt förvaltnin­gschefen.

Men det har inget att göra med huruvida det är rätt att låta syskon gå före, enligt Morgan Lindqvist. Snarare handlade det om att kommunen inte har någon skyldighet att ha syskonfört­ur.

Jag är glad att vi har kunnat göra det här.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV ?? FÖRTUR. Morgan Lindqvist (M) gör en annan tolkning av lagen än vad Skolverket gör.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV FÖRTUR. Morgan Lindqvist (M) gör en annan tolkning av lagen än vad Skolverket gör.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SYSKON. ”Barnen känner sig tryggare i skolan om de har ett syskon i närheten”, säger Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden.
FOTO: MOSTPHOTOS SYSKON. ”Barnen känner sig tryggare i skolan om de har ett syskon i närheten”, säger Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden