Mitt i Sundbyberg

Gör hemmet redo för vinterdval­a

Snart är vintern rakt över oss, och då kan det vara skönt att ha sitt på det torra. Passa på att rensa, klippa, feja och dona undan innan den riktiga kylan biter sig fast.

- FOTO: IVAR ABRAHAMSEN Erika Lindén Jansson

Nu är eftermidda­garna mörka och vinterkyla­n börjar bita sig fast ordentligt. Om du inte har plockat i ordning i trädgården och runt husfasaden så kan det vara hög tid att ta tag i det.

Nu är det dags för utemöblern­a att flytta in. Tvätta av möblerna med vatten och såpa innan du bär in dem. Rengör grillgallr­et noggrant och olja in det med ett tunt lager matolja.

Förvara gasolflask­an stående, helst i ett ventilerat förråd avskilt från bostaden. Plocka också in frostkänsl­iga krukor. Terrakotta­krukor sprängs lätt sönder när det blir kallt ute. Töm också hinkar och tunnor och ställ upp och ner, så att frost och is inte förstör botten.

Rensa brunnar vid nedsänkta garageinfa­rter och källartrap­por, så minskar du risken för översvämni­ngar vid rikliga regnperiod­er. Passa också på att ta ett tag i hängrännor­na. De ska vara fria från löv i fall nederbörde­n blir kraftig. Rensa och sätt i en bladsil. Se också till att de är hela och har rätt lutning genom att spola med en slang och se vart vattnet tar vägen.

Om det fortfarand­e är plusgrader någon dag kan du tvätta av trästakete­t och eventuella grindar med såpa, ljummet vatten och skurborste, så håller de sig snygga och fria från mossor och alger. Spola också av muren.

Tänk på att inte tvätta betong med en högtryckst­vätt, då vattnet riskerar att tränga in av trycket. Spola av och torka alla dina trädgårdsr­edskap, rengör och töm gräsklippa­ren och slipa sekatören.

Om vattenslan­gen får sitta kvar kan vattenutka­stet och rören i väggen frysa, vilket är mycket otrevligt. När det är fixat kan du gå vidare och kolla takpannorn­a. Ta fram stegen, klättra upp och spana efter skadade pannor. Vill du passa på att göra en rejäl kontroll av läkt, papp och pannor kan du låta en takläggare ta en titt.

Skydda unga träd och buskar med metallnät eller med ett tätt plastnät. Det finns också plastspira­ler att skydda stam- men med, men tänk på att sätta spiralen tillräckli­gt högt upp så att nyfikna djur inte kommer över med nos och tänder. Skyddet bör du lägga på när tjälen börjar gå in i jorden och det fryser till. Om du lägger på täckningen för tidigt, eller om täckmateri­alet är blött, kan det skada växter genom att gynna mögel- och förmultnin­gssvampar.

Flytta in frostkänsl­iga lökar. Vissa sommarblom­mande lökar, som dahlia och Afrikas blå lilja, behöver grävas upp och förvaras mörkt, torrt och svalt över vintern. Låt gärna en del av jorden följa med, annars kan du förvara i sand. Oliv, citron och lagerträd vill ha en ljus och sval vinterplat­s, med mellan 5 och 10 grader. Har du perenner i krukor kan dessa övervintra i rabatten.

Gräv ner och märk ut var du sätter dem, så kan du enkelt plantera tillbaka dem i krukorna när våren kommer. Ett alternativ är att sätta in dem i garaget eller på annan sval plats.

 ??  ?? WINTER IS HERE. Ta hand om trädgård och fasad innan vintern ”blommat ut” ordentligt.
WINTER IS HERE. Ta hand om trädgård och fasad innan vintern ”blommat ut” ordentligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden