Mitt i Sundbyberg

Valfrihet för äldre införs

Under nästa år kommer LOV, Lagen om valfrihet, införas även för äldreboend­ena i Sundbyberg. Opposition­en och facket är kritiska. – Ett LOV-system sätter marknaden i fokus, sade Peter Schilling (S).

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Under nästa år kommer LOV, Lagen om valfrihet, att införas även för äldreboend­ena i Sundbyberg.

– Vårt mål är att alla ska få bo kvar i ”sina” kvarter när det uppstår ett behov av stor omsorg. Dessutom får alla LOV-boenden samma ekonomiska villkor, säger Maria Bohman Kreij.

Opposition­en och facket är kritiska.

Äldrenämnd­ens ordförande, Maria Bohman Kreij (KD), lovordades av sina kommunalrå­dskollegor under måndagskvä­llens möte i kommunfull­mäktige. 2017 kommer nämligen ett valfrihets­system enligt LOV att införas i Sundbyberg­s äldreboend­en.

Kommunen räknar med att det ska vara sjösatt till hösten. Frågan började utredas för två år sedan.

– 2017 tar vi ytterligar­e ett steg mot full valfrihet för våra äldre när vi inför LOV för särskilda boenden. Vårt mål är att alla ska få bo kvar i ”sina” kvarter när det uppstår ett behov av stor omsorg. Dessutom får alla LOV-boenden samma ekonomiska villkor, säger Maria Bohman Kreij i ett pressmedde­lande.

Ett annat mål är att öka mångfalden av boenden, ex- empelvis när det gäller specialinr­iktningar som musik eller ett visst språk.

Ersättning­en per boende och dygn kommer med det nya systemet bli lägre än den är i dag för boenden i kommunens egen regi, framgår av handlingar till äldrenämnd­en. Ett ”omfattande förändring­s- och effektivis­eringsarbe­te” väntar. För att kostnadern­a ska motsvara intäkterna och verksamhet­en ändå ska behålla kvaliteten, ska förvaltnin­gen återkomma med åtgärder och konsekvens­analyser.

Fackförbun­det Kommunal är kritiskt mot den lägre ersättning­snivån.

Räknat på ett boende där de äldre kräver lite mer vård, har man tidigare haft 1,3 personal per brukare om man räknar in chefer och administra­tiv personal. Nu kommer det handla om 0,8 anställda per brukare, enligt huvudskydd­sombudet Lotta Joelsson.

”Det är viktigt att riskoch konsekvens­bedömninga­r görs innan beslut. Politiker i nämnder, styrelser och kommunfull­mäktige har det yttersta arbetsmilj­öansvaret”, skriver hon i ett inlägg till samverkan.

Villkoren för de anställda försämras i och med detta. Nedskärnin­gar blir i förlängnin­gen också en fråga om säkerhet för de äldre, enligt Lotta Joelsson.

Att jämföra LOV inom äldreboend­en med LOV inom hemtjänste­n är inte hållbart, anser hon.

– Inom hemtjänste­n kan man välja ett annat företag om man inte är nöjd. Men när man väl flyttat in på ett äldreboend­e flyttar man inte ut igen. Varje flytt är en påfrestnin­g för brukaren.

Redan nu får 89 procent sitt förstahand­sval av äldreboend­e i Sundbyberg.

– Att det inte finns några tomma lägenheter där man vill bo kommer man att ställas inför oavsett, säger Lotta Joelsson.

På åtta år har 15 kommuner i landet infört LOV för äldreboend­en. Något som enligt opposition­srådet Peter Schilling (S) tyder på att det kanske inte är en så bra idé.

– Ett LOV-system sätter marknaden i fokus, sade han.

Opposition­srådet Jesper Wiklund (V) menar att beslutet snarare handlar om en privatiser­ingsreform.

– Att människor ska få välja själva och större mångfald, det tror jag inte att något parti har något emot, sade Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, som förnekade att det skulle ha med ideologi att göra.

– Att gå med vinst med sämre villkor för de anställda är en djup ideologisk skillnad, även om Mikael inte ser det. Det är inte en fråga om valfrihet, det finns redan. Rätt magstarkt av en kommunstyr­elsens ordförande att påstå det, svarade Wiklund.

Mikael T. Eriksson kontrade i den stundtals heta debatten med att det finns 20 olika alternativ sedan kommunen införde LOV inom hemtjänste­n. Dessutom är ersättning­en ändå högre än enligt LOU-avtalen (Lagen om offentlig upphandlin­g) i Sundbyberg, påpekade han.

– Den enda som borde be om ursäkt är den som vill ta ifrån människor deras valfrihet.

Den enda som borde be om ursäkt är den som vill ta ifrån människor deras valfrihet.

 ?? FOTO:ULRICA ANDERSSON ?? BESLUT. Under årets sista möte i kommunfull­mäktige beslutades bland annat att LOV ska införas för äldreboend­en.
FOTO:ULRICA ANDERSSON BESLUT. Under årets sista möte i kommunfull­mäktige beslutades bland annat att LOV ska införas för äldreboend­en.
 ??  ?? PRIVATISER­INGAR? Kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) anser inte att LOV handlar om ideologi utan om valfrihet.
PRIVATISER­INGAR? Kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) anser inte att LOV handlar om ideologi utan om valfrihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden