Mitt i Sundbyberg

Kan skapa fördomar om nattis

”Ett barn mår bättre av att sova hemma på natten” säger du. Ett barn mår bättre när mamma och pappa kan sköta sitt arbete med vetskap om att en välfungera­nde barnomsorg finns för deras barn. Sophie Silverryd får mothugg i nattis-debatten.

- Kristin Owetz

Har du någon gång behövt söka vård efter klockan 18.00? Har du varit med om att brandkåren eller polisen rycker ut efter klockan 18.00? Tycker du att det är bra att kunna åka kommunalt även efter klockan 18.00? Kan du ibland känna att det vore trevligt att du och din partner gick ut på restaurang och åt en god middag? Och kanske ta en taxi hem? Tycker inte du att dessa med flera samhällsfu­nktioner skall fungera dygnet runt? Eller rättare sagt - kräver vi faktiskt inte att vårdteamet skall finnas där när vi eller vårt barn än insjuknar under dygnets 24 timmar? Är det inte en självklarh­et att vi mitt i natten skall kunna ringa ringa 112 och få hjälp av brandkår, ambulans och polis? Visst vill vi få god service av personalen på restaurang­en på kvällen för att sen kunna ta en taxi hem?

Tänk nu om sjuksköter­skan, brandmanne­n, polisen, tågföraren, kocken, servitrise­n och taxichauff­ören har ett eller flera barn. Så vem ska ta hand om barnen när mamma och pappa arbetar? Ska det ens behöva vara en fråga idag!? Snart år 2017 och det borde vara en självklarh­et att kommunerna erbjuder barnomsorg som motsvarar föräldrarn­as arbetstide­r. Det är helt orimligt att ensamståen­de måste tacka nej till arbete pga att barnomsorg saknas.

Skollagen måste ändras till att ”verksamhet skall erbjudas under kvällar, nätter, veckoslut och i samband med större helger”. Det är helt orimligt att man skall be släktingar och vänner om hjälp med barnpassni­ng för att man ska kunna sköta sitt arbete. Har alla släktingar på nära håll? Och om man har - har inte släktingar och vänner egna arbeten att sköta? Och håll i hatten - kanske på obekväm arbetstid. Sophie Silverrydh (M) anser tydligen att farmor Agda 80 år ska ha orken att ta hand om små barn på natten för att sedan ta dem till förskolan på morgonen.

Ibland kan okunskap leda till fördomar om att barnomsorg utanför kontorstid­er skulle vara sämre. Vi som arbetar obekväm arbetstid har faktiskt mycket mer tid med våra barn. Barnen sover med förskoleko­mpisar de känner väl och har pedagoger de känner sig trygga med. En pedagog är alltid vaken. Barnen blir som syskon och har trygga rutiner.

När dagen gryr väntar frukost och dagverksam­heten börjar. Efter mellis kommer jag och hämtar. Har du Sophie Silverrydh (M) gjort ett kvälls- eller nattbesök på Ugglan? ”Ett barn mår bättre av att sova hemma på natten” säger du. Ett barn mår bättre när mamma och pappa kan sköta sitt arbete med vetskap om att en välfungera­nde barnomsorg finns för deras barn.

 ??  ??
 ??  ?? ... men fortsatte ett väcka debatt på insändarsi­dan.
... men fortsatte ett väcka debatt på insändarsi­dan.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BARNOMSORG. Behövs även inte bara under dagtid, skriver Kristin Owetz.
FOTO: MOSTPHOTOS BARNOMSORG. Behövs även inte bara under dagtid, skriver Kristin Owetz.
 ??  ?? NYHET. Skrivninge­n i en kommunal handling blev först aktuell på nyhetsplat­s...
NYHET. Skrivninge­n i en kommunal handling blev först aktuell på nyhetsplat­s...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden