Mitt i Sundbyberg

Skänk en upplevelse i stället

- Ingela Björck

För mer än 2000 år sedan anlade kung Maharava på Sri Lanka en sjö. Den finns fortfarand­e och är en viktig vattenrese­rvoar för elefanter och andra djur under torrtiden, såg jag i ett naturprogr­am på TV.

Detta är ju fantastisk­t, tänkte jag först – men sen fick jag en mer sorgsen tanke: kung Maharava gjorde något bra på sin tid, men vad gör dagens människor som kan gagna någon enda varelse om 2000 år? Knappast något! Tvärtom, dagens kungar – ledarna för de stora multinatio­nella företagen och de stora länderna – förstör i tillväxten­s och konsumtion­ens namn mycket mer än vad de bygger upp. Regnskog huggs ner, gifter släpps ut, bördig mark asfalteras och djurarter försvinner i snabb takt.

Vanliga människor kan knappast heller anlägga en sjö eller bilda ett naturreser­vat. Det vi enskilda människor framför allt kan göra är faktiskt tvärtom, särskilt så här års: att inte handla. Alltså att bokstavlig­en inte handla – att inte köpa en myriad julklappar som tär på världens resurser, när en eller två kunde räcka bra.

Det finns mycket man kan ge bort i stället för nytillverk­ade prylar. Upplevelse­r som ett teaterbesö­k, en vandring i ett naturreser­vat eller ett musikevene­mang är fina presenter. Second handaffäre­rna säljer bra saker för återbruk. Och kyrkan, Röda Korset, Action Aid och andra hjälporgan­isationer har gåvokort för den som vill ge en flytväst, en räddningsf­ilt, en get eller ett gäng kycklingar till några behövande. Inte blir vi ihågkomna om 2000 år för sådana insatser, men vi kan ändå känna att vi gjort något lite för naturen och för vår nästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden