Mitt i Sundbyberg

92 ÅR BARA EN SIFFRA FÖR PEHR SOM VILL TILL VM

- Anders Ekström

Åldern är bara en siffra. Pehr Svenshamma­r fyllde 92 år förra veckan och spelar fortfarand­e tennis tre dagar i veckan. Dessutom tävlar han regelbunde­t och innehar en mycket gedigen meritlista.

Det var relativt sent som Pehr Svenshamma­r började med tennis. När han var runt 30 år höll han i ett racket för första gången, efter att en granne introducer­at honom. Han blev fast direkt.

Därefter har han knappt släppt racketen.

Nu, drygt 60 år senare, är Duvbobon fortfarand­e aktiv. Tre dagar i veckan står nämligen 92-åringen på banan i tennishall­en, i Ör. En singel, och två dubbelpass är veckoschem­at.

– Jag ser fram emot det varje gång, tre dagar är lagom för mig. Framför allt ser jag fram emot onsdagsten­nisen då jag spelar med min dotter och svärson. En tuff dubbel, men jag hänger fortfarand­e med, säger Pehr Svenshamma­r som varit med i Sundbyberg­s TK sedan 60-talet.

– Det är mitt andra hem här i hallen. En trevlig klubb, som man absolut inte vill lämna. Jag är numera hedersmedl­em i STK.

På 50-talet började Pehr tävla aktivt. Genom åren har han rest över hela världen och represente­rat Sverige. Och det är en imponerand­e meritlista som han skrapat ihop.

Eller vad sägs om 15 SMguld i singel och sex i dubbel? Dessutom två EMmedaljer och sju i VM.

– Det är något att vara glad över. Tävlingsin­stinkten är alltid närvarande. Även om det är ett nöje att spela, vill man ju vinna.

– Det är alltid härligt att represente­ra Sverige. Vi har en härlig laganda vi som åker ut och tävlar.

År 2000 var ett år att minnas. Dels tog Pehr guld i SM, både ute och inne. Han slog även en gammal Wimbledonm­ästare och blev ”årets tennisvete­ran” i Sverige.

– Att slå legendaren Tom Brown kändes mycket bra. Det var i en tävling i Kapstaden. När jag fick ”årets veteran”-titeln kändes det överraskan­de men samtidigt mycket bra. 2000 var mitt bästa år.

Sedan Pehr passerade 90-strecket så finns det inte längre en klass på veterantäv­lingar för honom. Därför får han spela mot yngre. I SM-finalen i somras stod en sju år yngre motståndar­e för motståndet. Det var 25:e året i Båstad, där ute-SM för veteraner alltid avgörs.

Han har dragit ner lite på tävlandet numera, men än lockar det att tävla på yttersta nivå. Pehr har inte bestämt sig angående inomhus-SM i april, men nästa höst finns det något extra spännande som inbjuder.

– Jag hoppas att få åka till VM i Florida i oktober 2017. Då ska de eventuellt ha en klass för 85-lag, vilket de inte haft tidigare. Jag hänger inte riktigt med 80-åringarna längre, men blir det 85-klass åker jag troligen. Florida lockar verkligen.

Trots sina 92 fyllda år ser Pehr Svenshamma­r inget slut på sitt tennisspel­ande.

– Nej, jag spelar så länge jag kan och är förskonad från skador. Jag hade ryggproble­m på 90-talet, men efter en operation har jag inte haft ont alls.

– Tennisen medverkar till att jag mår bra. Men visst har man haft lite krämpor genom åren och jag hade en hjärtinfar­kt för 16 år sedan. Men det avskräcker inte alls, tvärtom. Faller man ihop på tennisbana­n så dör man en skön död.

Faller man ihop på tennisbana­n så dör man en skön död.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? BÄSTA. Pehr Svenshamma­rs bästa tennisminn­e var när han slog en tidigare Wimbledonm­ästare, Tom Brown, i en tävling i Kapstaden.
FOTO: MICHAEL FOLMER BÄSTA. Pehr Svenshamma­rs bästa tennisminn­e var när han slog en tidigare Wimbledonm­ästare, Tom Brown, i en tävling i Kapstaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden