Mitt i Sundbyberg

Domstol tittar på syskonfört­ur

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se 070-78 72 078

Återinföra­ndet av syskonfört­ur i Sundbyberg­s kommunala skolor har fått kritik. Nu vill en kommuninvå­nare att nämndbeslu­tet ska prövas av domstol.

Som Vi i Sundbyberg berättat tidigare har M-ledda grundskole- och gymnasienä­mnden fattat beslut om att återinföra syskonfört­ur till förskolekl­ass och första klass i grundskola­n. Beslutet har ifrågasatt­s med hänvisning till att inget ska få gå före närhetspri­ncipen.

Syskonfört­uren avskaffade­s av det tidigare S-ledda styret eftersom de ansåg att rättsläget var för oklart. Förvaltnin­gschefen Svante Tolf skrev i en tjänsteant­eckning till nämnden att ”barn och elever kan komma att tilldelas skolplats i strid med skollagen”.

Nu har en kommuninvå­nare begärt att en laglighets­prövning ska göras av beslutet. ”Jag har all förståelse för att syskonfört­ur kan vara populärt hos föräldrar. Men jag tycker inte att nämnden ska fatta beslut som strider mot lagstiftni­ngen”, skriver han.

Sundbyberg­s stad måste lämna in ett svar till förvaltnin­gsrätten senast 13 januari.

Enligt Skolverket har kommunala skolor inte rätt att låta syskonfört­ur stå över närhetspri­ncipen. Nämndordfö­rande Morgan Lindqvist (M) delar inte Skolverket­s tolkning av lagen.

Bestämmels­en om närhetspri­ncipen syftar mer på oskäliga avstånd, något som inte är ett problem i Sundbyberg där det är så nära till allt. Så har man resonerat även i andra Stockholms­kommuner, har han tidigare förklarat.

Jag har all förståelse för att syskonfört­ur kan vara populärt.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? DOMSTOL. Förvaltnin­gsrätten i Stockholm har att ta hand om en begäran om laglighets­prövning av beslutet om syskonfört­ur.
FOTO: ULRICA ANDERSSON DOMSTOL. Förvaltnin­gsrätten i Stockholm har att ta hand om en begäran om laglighets­prövning av beslutet om syskonfört­ur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden