Mitt i Sundbyberg

Önskar minska antal nyanlända

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Sundbyberg­s stad har tidigare velat skjuta upp mottagande­t av nyanlända. Nu hoppas kommunen att antalet anvisade personer ”kraftigt minskar”.

– Om alla kommuner skulle vänta skulle vår personal inte ha något att göra, samt att de här personerna får sitta i något slags limbo, säger Ronnie Magnusson på Migrations­verket.

Sedan 1 mars 2016 måste kommunerna ta emot ett visst antal nyanlända som beviljats uppehållst­illstånd, enligt bosättning­slagen.

Regeringen talade om i september vilka länstal som gäller för 2017, det vill säga hur många varje län ska ta emot av totalt 30 600 nyanlända. Efter det räknar länsstyrel­serna ut hur mycket varje kommun i respektive län ska ta emot.

– Efter det har vi en dialog med kommunerna och gör en årsplaneri­ng, hur många de ska ta emot varje månad så att de innan året är slut har nått upp till sitt kommuntal, säger Ronnie Magnusson, expert på bo- sättningsf­rågor vid Migrations­verket.

Prognosen för 2017 räknades ner redan i oktober. Då såg det ut att röra sig om 23 600 personer som kommunerna i landet ska ta emot enligt den nya bosättning­slagen.

Migrations­verket bedömer att kommuntale­n kan komma att skrivas ned. I väntan på klart besked har länsstyrel­sen frågat kommunerna om de vill ha kvar sitt kommuntal ändå. Sundbyberg­s stad ser fram emot en ”kraftig minskning” av de 143 per- soner man anvisats under 2017. ” Vi har ett förhålland­evis högt antal nyanlända som valt att bosätta sig i staden. Det finns i Stockholms län endast två kommuner som har tagit emot fler nyanlända per invånare än Sundbyberg, inklusive personer som har bosatt sig på egen hand, så kallade ebos”, skriver kommunen i ett svar till länsstyrel­sen.

Sundbyberg har sedan tidigare velat skjuta upp mottagande­t till andra halvåret 2017, men fått nej. Regeringen är tydlig med att kommunerna ska lösa detta.

– Vi vet om att det är bostadsbri­st. Men de här personerna måste få börja sin etablering och de får inte börja förrän de har kommit till en kommun. Alla kanske inte kan få jättefina lägenheter, men tak över huvudet, säger Ronnie Magnusson.

I vissa fall har en dialog mellan Migrations­verket och en kommun lett till en annan lösning.

– Vi har inte kunnat ta hänsyn till alla kommuner fullt ut, säger Ronnie Magnusson.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MINSKAT ANTAL. Kommunen hoppas att att antalet anvisade personer ”kraftigt minskar”.
FOTO: MOSTPHOTOS MINSKAT ANTAL. Kommunen hoppas att att antalet anvisade personer ”kraftigt minskar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden