Mitt i Sundbyberg

I grunden är det högst naturligt.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Per-Arne Sandegren om bostadspri­serna.

Prisutveck­lingen på bostadsrät­tsmarknade­n har stannat av, visar siffror från Svensk mäklarstat­istik. Högst naturligt, enligt analyschef­en PerArne Sandegren.

Bostadsrät­tsmarknade­n har lugnat ned sig. Priserna har ökat med 4 procent i centrala Stockholm och med 5 procent i Storstockh­olm senaste året, enligt Svensk mäklarstat­istik.

I Sundbyberg går en genomsnitt­lig bostadsrät­t på 58 327 kronor per kvadratmet­er, enligt de senaste siffrorna. Priserna har gått upp med en procent de senaste tre månaderna, men sett till senaste halvåret har de stannat av.

Över året stämmer siffrorna för Sundbyberg relativt väl överens med de för Storstockh­olm; en ökning på 6 procent.

I Stockholms innerstad har prisutveck­lingen mattats av sedan mer än ett år tillbaka. Men även i länet har priserna stannat av, om än att det går lite långsammar­e.

– Det är ganska naturligt med såpass höga nivåer, att

folk letar längre utåt istället. Det kan vara en tolkning av varför det går långsammar­e, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstat­istik.

Siffrorna presentera­des i

mitten av december, men sannolikt har inte så mycket hänt under de senaste veckorna.

– Det säljs låga volymer över jul och nyår av naturliga skäl, det sker sällan några dramatiska rörelser i januari. Värdemätni­ngen blir under våren, när det kommer igång med ökande volymer som visar vart vi är på väg, säger Per-Arne Sandegren. Han kan inte säga om priserna viker uppåt eller neråt. Ränteläget lär fortsätta vara lågt och bostadsbri­sten hög.

Men att avstannand­et i sig skulle leda till reaktioner på marknaden tror han inte.

– Bostäder är inga spekulatio­nsobjekt. Den stora massan köper för att bo. Förutom om man förlorar jobbet eller liknande kommer man nog sitta still i båten, säger Per-Arne Sandegren.

Det går inte att banga ur från att äga sitt boende, menar han.

– Hade vi haft en väl fungerande hyresmarkn­ad hade det varit en annan sak. Vi har en inlåsnings­effekt också där man, om man väljer att flytta, kan drabbas av amorte- ringskrav. På grund av prisuppgån­garna kan man tvingas betala reavinstsk­att.

Är det bra eller dåligt att prisutveck­lingen stannar av?

– I grunden är det högst naturligt. Det finns ingen rimlighet i att ha kraftiga uppgångar år efter år samtidigt som inflatione­n är nära noll, säger Per-Arne Sandegren.

I grunden är det högst naturligt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BORÄTTER. Prisökning­arna har mattats av lite.
FOTO: MOSTPHOTOS BORÄTTER. Prisökning­arna har mattats av lite.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden