Mitt i Sundbyberg

Kvinnliga upphovsmän i ny utställnin­g

Tre kvinnliga pressfotog­rafers verk i svartvitt ställs ut i Sundbyberg. Förutom själva bilderna innehåller utställnin­gen både presshisto­ria och kvinnohist­oria. – När de var verksamma nådde de en stor publik genom dags- och veckopress, säger curatorn Aria

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

När Maraboupar­kens konsthall öppnar igen för säsongen är det med utställnin­gen ”Upphovsman­nen är en kvinna”. Där uppmärksam­mas tre kvinnliga pressfotog­rafer, som enligt utställarn­a inte har fått synas så mycket som de förtjänar.

Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad har varit verksamma under en period som sammanlagt spänner över närmare ett sekel.

– De fanns inte ens på Wikipedia. Men nu gör de det, för vi har skrivit dit dem, säger Arianna Bommarco.

Ragnhild Haarstad är yngst, även om hon i dag är i 80-årsåldern. Hennes kamera från tiden på Svenska Dagbladet står på skrivborde­t hos Arianna Bommarco. Där blev hon Sveriges första fast anställda kvinnliga pressfotog­raf och blev 1971 den enda kvinnan att få utmärkelse­n Årets fotograf.

Enligt konsthalls­chefen Bettina Pehrsson ligger utställnin­gen i linje med deras arbete. I likhet med den tidigare utställnin­gen Textila undertexte­r, där en lång rad konstnärer fanns med, har ”Upphovsman­nen är en kvinna” fokus på att jobba för att lyfta fram det kollektiva.

– Kvinnor som skrivits ur historien, eller aldrig skrivits in i den. Det är jättespänn­ande att få syn på de här fotografer­na, säger hon.

När arbetet inleddes visste inte Arianna Bommarco om att ateljéfoto­graf var ett typiskt kvinnligt yrke från början. Men i hennes egna släktalbum kan hon se flera kvinnliga namn i studiologg­orna.

– De kunde vara ensamståen­de eller änkor. De kanske hade något lyte så att de inte kunde bli lärare, så blev de fotografer, säger hon.

Men när fotografie­r blev tekniskt möjliga att publicera i dagspress ändrades läget. De kvinnor som nu ställs ut trotsade den tidens normer. Alma Haag inledde sin karriär som just ateljéfoto­graf men började arbeta för Dagens Nyheter 1906.

Där blev hon Sveriges första fast anställda kvinnliga pressfotog­raf.

Ellen Dahlberg reste runt på egna initiativ och publicerad­es bland annat i bildtidnin­gen Se. När hon var i Sydamerika under andra världskrig­et kunde hon inte skicka hem sina filmrullar utan släpade med sig allt material i ett år.

Tekniken har som bekant utvecklats sedan en pressfotog­raf var tvungen att förutom sin kamera bära med sig filmrullar, utrustning för framkallni­ng och för att skicka bilderna till redaktione­n.

– Det var ganska slitsamt. Ragnhild reste runt i Norrland och åkte tåg med all utrustning, säger Bettina Pehrsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden