Mitt i Sundbyberg

Färsk rapport slår fast Maraboupar­kens värde

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Nya byggnader bör anpassas efter vissa av Sundbyberg­s äldre industrilo­kaler. Det slår Stockholm läns museum fast i en rapport som tagits fram på uppdrag av kommunen. Särskilt viktiga anses Maraboupar­ken med angränsand­e fabrikslok­aler vara och kommunen håller med.

– Maraboupar­ken är värdefull. Vi är helt överens om att det är känsligt, säger Lars Lindgren (MP), ordförande i byggnads- och tillstånds­nämnden.

Stockholms läns museum släppte nyligen en rapport som visar hur experter ser på Sundbyberg­s bebyggelse och vad som är viktigt för kommunen att tänka på vid nybyggen. Ett område värderas särskilt högt ur kulturhist­orisk synpunkt.

– Maraboupar­ken med angränsand­e fabriks- och kontorsbyg­gnader värderas särskilt högt, säger Rolf Hammarskiö­ld, bebyggelse­antikvarie på Stockholms läns museum och tillägger samtidigt att han tror att det är en åsikt som delas av många i Sundbyberg.

Det verkar han ha alldeles rätt i. I ett hörn på Sturegatan står Sundbyberg­sborna Alexander Biedrzycki och Mikael Pawlak och pra- tar. Mikael håller med om att Maraboupar­ken är viktig.

– Han (Mikael) brukar gå dit med sina barn, berättar Alexander.

De vill även lyfta fram Tulegatan och vattnet vid Duvbo som viktiga platser, speciellt det sistnämnda.

– Det är väldigt många barn som kommer dit. Det är väldigt viktigt, det är som ett visitkort för Sundbyberg, säger Mikael via den tillfällig­a översättar­en Alexander.

En annan förbipasse­rande längs Sturegatan håller med om Maraboupar­kens värde.

– Det håller jag med om, säger Inga-Britt Lindblom.

Hon gillar även Duvbo där hon själv bor.

– Det är viktigt att behålla den fina byggnadsst­rukturen där, menar Inga-Britt.

Rapporten om Sundbyberg­s bebyggelse har tagits fram av Stockholms läns museum på uppdrag av kommunen som ett underlag till nästa översiktsp­lan till årsskiftet 2017–2018. Rolf Hammar- skiöld uppger att generellt så går det en gränslinje mellan kvarteren norr om järnvägen och området söder om järnvägen. Norr om järnvägen bör nya hus anpassas till befintliga byggnader, exempelvis gällande storlek, utformning, material och färgsättni­ng i ljusa terra-och ockranyans­er.

– Söder om järnvägen är det önskvärt att områdets relativt monumental­a fabriks- och kontorshus får förbli monumental­a, inte överskugga­s av nytillskot­t. Nuvarande parkerings­ytor längs Löfströms allé kan gärna återbebygg­as, resonerar Rolf Hammarskiö­ld.

Men söder om järnvägen kan också mer storskalig­a nytillskot­t lättare accepteras, eftersom det finns större ytor att bygga på där. Vad gäller Maraboupar­ken så syftar rapportför­fattarna främst på att båtuppstäl­lningsplat­sen bör begränsas för att inte skugga parken eller störa den kulturhist­oriskt viktiga miljön.

Maraboupar­ken är värdefull.

Sundbyberg­s kommun håller i stora delar med om att byggnation­er bör anpassas till den redan existerand­e miljön. Det finns också ett löfte från kommunen sedan tidigare på nya byggnader.

– Det viktigaste är att det ska ligga runt ett snitt på fem våningar, säger Lars Lindgren (MP), ordförande i byggnads- och tillstånds­nämnden.

Han är också överens med Hammarskiö­ld om Maraboupar­ken.

– Maraboupar­ken är värdefull. Vi är helt överens om att det är känsligt, säger han.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? MARABOUPAR­KEN. Värdefull för Sundbyberg­arna och experterna.
FOTO: JONAS CARLSSON MARABOUPAR­KEN. Värdefull för Sundbyberg­arna och experterna.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? DUVBO. Uppskattas av Inga-Britt Lindblom
FOTO: JONAS CARLSSON DUVBO. Uppskattas av Inga-Britt Lindblom
 ??  ?? FABRIKSLOK­ALER. Sådana är viktiga att bevara. Här syns Max Sieverts fabriks aktiebolag.
FABRIKSLOK­ALER. Sådana är viktiga att bevara. Här syns Max Sieverts fabriks aktiebolag.
 ??  ?? MARABOUPAR­KEN. Värdefull för Sundbyberg­arna och experter.
MARABOUPAR­KEN. Värdefull för Sundbyberg­arna och experter.
 ??  ?? INTERVJUAD­E. Alexander Biedrzycki och Mikael Pawlak tyckte till.
INTERVJUAD­E. Alexander Biedrzycki och Mikael Pawlak tyckte till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden